- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLVBHB zet varend erfgoed in jubileumjaar in de spotlights

LVBHB zet varend erfgoed in jubileumjaar in de spotlights

- Advertentie -

Delen

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat vijftig jaar. Dat wordt uitbundig gevierd. Het is meteen een kans om meteen het Nederlandse volk de vloot te laten zien.

Het jubileumjaar start op 23 mei met een sail-in en een manifestatie in Den Haag. Van 6 juli tot 18 augustus kruist een meer dan 1.000 kilometer lange ErfgoedTour in vijftien etappes het hele land door. De afsluiting is op 14 november: een symposium over de toekomst van varend erfgoed in Amersfoort.

In 1974 werd de LVBHB opgericht. De naam geeft al aan wat het doel is: behouden van Nederlands varend erfgoed. De vereniging heeft vandaag de dag meer dan 2.000 leden, van wie de meesten eigenaar zijn van een of meerdere historische bedrijfs­vaartuigen: zeilende vrachtschepen, motorschepen, vissersschepen, sleepboten, opduwers tot aan directievaartuigen en zelfs een brugschip.

Een warm hart

“Met de viering van het 50-jarig bestaan van de vereniging willen we laten zien hoe belangrijk de nu historische schepen zijn geweest voor de ontwikkeling van Nederland. Zowel op nautisch gebied als ook op scheepsbouwkundig gebied.”  Dat zegt Martin van Dijk, oud-ondernemer en voormalig bestuurder uit de binnenvaart. Hij was onder andere voorzitter van de Internationale Afdeling van KSV Schuttevaer en werd zelf geboren op een steilsteven uit 1927.

Van Dijk is betrokken bij de organisatie van de jubileumviering: hij zet zich in voor de sponsoring en wist al heel wat bedrijven en organisaties uit de binnenvaart te bewegen om een van de evenementen financieel of in natura te steunen. Zo is Rensen-Driessen Shipbuilding sponsor van de sail-in op 23 mei: als de circa tachtig schepen Den Haag binnenvaren, voeren ze een vlag van de scheeps­bouwer. In Den Haag meren de schepen af in de Laakhaven en aan de Dunne Bierkade. Daar kan het publiek ze bewonderen. Aan boord van verenigingsschip Terra Nova, een bijna honderd jaar oude luxe motor, is een expositie ingericht.

“De steun vanuit de sector is hartverwarmend… Al 120 bedrijven hebben ja gezegd. Omdat ze het belangrijk vinden om zichtbaar te maken hoe nauw de binnenvaart verbonden is met Nederland. De hoogte van het bedrag maakt niet uit. We zijn overal blij mee. Het belangrijkste is dat we met z’n allen aan de rest van het land laten zien dat we een warm hart hebben voor het maritiem erfgoed.”

ErfgoedTour

Met de ErfgoedTour bijvoorbeeld. Vanaf 6 juli maken schepen van LVBHB-leden een ruim 1000 kilometer lange tocht van Middelburg naar Hasselt. De start is op 6 juli, het slotweekend op 16 en 17 augustus.  Er zijn vijftien etappes, waar veertig tot zeventig schepen per keer aan meedoen. De samenstelling is wisselend en het animo is groot; alle plekken zijn vergeven en de inschrijving is gestopt.

“We willen onderweg allerlei ladingsoorten verzamelen die in de loop der tijden over water zijn vervoerd. In alle etappeplaatsen worden lokale evenementen georganiseerd en kan het publiek meer te weten komen over de scheepsbouw en de scheepvaart door de jaren heen. Zo laten we heel Nederland zien dat deze unieke vloot springlevend is en het behouden waard.”

In veel van de provincies vaart de Commissaris van de Koning mee. Een aantal van hen is lid van het Comité van Aanbeveling. De lijst met comitéleden is indrukwekkend, met burgemeesters en bestuurders van scheepvaartorganisaties, maar ook Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn en komiek/presentator André van Duin staan erop.

Bedrijven die het jubileum van de LVBHB willen sponsoren, kunnen contact opnemen met Martin van Dijk: [email protected].

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -