Rijkswaterstaat start deze week met (voorbereidende) werkzaamheden om de verontreinigde baggerspecie uit het Averijhavendepot in IJmuiden te verwijderen. De circa 850.000 kubieke meter baggerspecie wordt met een schip weggebracht naar Rijksdepot De Slufter bij Rotterdam en daar definitief opgeslagen.
De baggerspecie wordt uit het depot Averijhaven gehaald, omdat het baggerdepot indertijd gebouwd is om vervuilde baggerspecie uit het Noordzeekanaal tijdelijk op te slaan. Sinds 2007 is er geen nieuwe baggerspecie meer bijgekomen.
Snijkopzuiger
Het werk wordt uitgevoerd door Van Oord. De start van de werkzaamheden bestaat uit het aanvoeren van materieel en het inrichten van het bouwterrein. In augustus wordt een snijkopzuiger in het depot gehesen. Dat werktuig maakt met behulp van een roterende snijkop de bagger van de bodem los en zuigt die vervolgens op. Via een persleiding gaat de bagger naar een schip voor het vervoer naar De Slufter op de Rotterdamse Maasvlakte.
Passerende schepen in het Noorderbuitenkanaal ondervinden geen hinder van de werkzaamheden. Het strand en het uitkijkpunt bij het depot blijven toegankelijk voor bezoekers. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in mei 2022 klaar.
Energiehaven
Na het verwijderen van de baggerspecie wordt het terrein van de Averijhaven overgedragen aan de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, Port of Amsterdam en Zeehaven IJmuiden. Dit consortium ontwikkelt de Averijhaven en een naastliggend terrein van Tata Steel tot Energiehaven.
Het openbare haventerrein is gericht op offshore windactiviteiten en wordt een uitvalsbasis voor de realisatie van toekomstige windparken op de Noordzee. De ontwikkeling van de Energiehaven is een samenwerking tussen de partijen in het consortium, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Tata Steel.