- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDe zeespiegel stijgt, moeten we ingrijpen? 

De zeespiegel stijgt, moeten we ingrijpen? 

- Advertentie -

Delen

Je kunt geen nieuwssite openen of het gaat erover: de stijging van de zeespiegel. Het lijkt in ons land nog wel mee te vallen, maar we kunnen niet vroeg genoeg maatregelen nemen. Onlangs verscheen er een rapport van Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW), de club die bijdraagt aan het realiseren van het perspectief Waddengebied 2050. Dat doet ze samen met overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, bewoners en gebruikers.  

De zeespiegel stijgt. Wie deze zomer met z’n Dakine rugzak of rugzak dames de Waddeneilanden heeft bezocht, zal er niets van hebben gemerkt, en de boot naar Terschelling of Vlieland had ook nergens last van. Ook zal het voorbij zijn gegaan aan strandbezoekers in Scheveningen of Noordwijk. Toch is er van een stijging sprake. Weliswaar minder groot dan er internationaal wordt aangeduid. Hoe zit dat nou?

In mei van dit jaar berichtte het rapport ‘An assessment of present day and future sea level rise at the Dutch coast’ dat de gemiddelde zeespiegelstijging langs de Noordzee- en Waddenkust minder snel gaat dan mondiaal het geval is.

Het rapport, gebaseerd op bestaande onderzoeken, geeft een compleet beeld van alle studies die voorhanden zijn. Daarop kunnen beleidsmakers putten als het gaat om eventuele maatregelen die nodig zijn om kundig om te gaan met de dreigende zeespiegelstijging, maar zijn die maatregelen zo snel al nodig?

Smeltende ijskappen zorgen voor stijgingen én dalingen

Volgens experts, ook zij die met de rugtas vol meetapparatuur de poolkappen bestudeerden, staat de stijging van het peil van de Noordzee en de Waddenzee onder invloed van weersinvloeden die toevallig optreden. Dat maakt een eenduidig antwoord op de gemiddelde zeespiegelstijging in deze gebieden nog niet mogelijk. En het nemen van maatregelen nog niet urgent.

Juist doordat de Noordzee relatief op kleine afstand van Groenland ligt, kan dat betekenen dat bij ons de zeespiegel minder snel stijgt. Door het smeltwater van de Groenlandse ijskappen stijgt het elders in de wereld flink, maar juist op kleine afstand van Groenland niet. Daar kan het zelfs dalen, omdat het zich dicht in de buurt van die smeltende ijskap bevindt.

Het smeltende ijs afkomstig van Antarctica kan om die reden juist wel een stijging bewerkstelligen omdat dat verder weg ligt. Mogelijk gaat dat vanaf het jaar 2050 spelen en daar moet wel op ingespeeld worden.

Maatregelen vergen een lange voorbereidingstijd

Al met al is het belangrijk om de Waddenregio en de kuststroken te blijven beschermen, waarbij je moet denken aan kustverdediging en ophoging van laaggelegen land. Dat vergt een lange voorbereidingstijd. Het is de reden dat de betrokken partijen bij het Waddengebied samen met Denemarken en Duitsland nu in overleg gaan.

Op de website van het Programma naar een Rijke Waddenzee is het rapport, inclusief een Nederlandse oplegnotitie en managementsamenvatting te downloaden: Zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust en de regionale bestuurlijke consequenties.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -