In de Rotterdamse Rijnhaven is een drijvend parkje, gemaakt van plastic afval afkomstig uit de Nieuwe Maas, geplaatst. Het initiatief daarvoor is afkomstig van de Audi Environmental Foundation, die het drijvende park samen met de Recycled Island Foundation heeft gerealiseerd.
De Audi Environmental Foundation (opgericht door automerk Audi) en de Recycled Island Foundation willen de vervuiling van oceanen door plastic oplossen. Dat werkt als volgt: in rivieren en havens zorgen drijvende opvangbassins ervoor dat plastic om te beginnen niet in de zee terechtkomt. Meer dan 98 procent van al het plastic afval bevindt zich in de eerste meter onder de waterspiegel. Dit plastic wordt in netten opgevangen. De opvangbakken zorgen ervoor dat zelfs sterke golven het plastic niet meer mee kunnen nemen. Door pers-, las- en 3D-printing-technieken worden van het opgevangen plastic zeshoekige drijvende eilanden gemaakt. Die kunnen de leefomgeving van de bewoners van de stad verbeteren.
Planten
De eilandengroep in de Rijnhaven bestaat uit drijvende, beplante individuele eilanden met een oppervlakte van 5 vierkante meter, die onderling zijn verbonden. De totale oppervlakte bedraagt 140 vierkante meter.
Elk afzonderlijk eiland kan worden beplant met mos of zelfs metershoge bomen. De meeste modules hebben een open structuur, die de wortels van planten de ruimte geeft. Daardoor ontstaat een kluwen van wortels onder water. Hierop kunnen algen en waterplanten perfect gedijen en bovendien fungeren de wortels als voedingsbron voor waterdieren.
De eilanden zijn eenvoudig te verplaatsen en daardoor breed inzetbaar. De bedenkers noemen zelf als voorbeelden ruimte voor lunchpauzes en podiums voor optredens.
Het eerste drijvende park van plastic is op woensdag 5 juli officieel geopend. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Stad Rotterdam, Rijkswaterstaat en van het ministerie van Infrastructuur en Water management aanwezig. Inmiddels staan er ook drijvende parken in Brussel en op het Indonesische eiland Ambon gepland.