- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBepalen ‘brainwaves’ de toekomst van de scheepvaart

Bepalen ‘brainwaves’ de toekomst van de scheepvaart

- Advertentie -

Delen

Welke innovaties gaan de toekomst van de scheepvaart bepalen? De tentoonstelling Brainwaves van het Maritiem Museum in Rotterdam besteedt aandacht aan vijf actuele, Nederlandse uitvindingen. De tentoonstelling wordt zaterdag 1 oktober geopend.

“Het bruist van de energie in de maritieme industrie”, aldus het Maritiem Museum. “Er borrelen in Nederland allerlei innovatieve ideeën op die de sector veiliger, sneller of goedkoper kunnen maken.”

In de tentoonstelling maken bezoekers kennis met vijf hedendaagse maritieme innovaties in de scheepvaart en scheepsbouw. “Ze ontdekken welke brainwaves nodig zijn om van een briljant idee een briljant product te maken. Want technische kennis en voldoende financiering alleen zijn niet genoeg”, stelt het museum. Dat organiseert de tentoonstelling in een co-productie met Stichting Ondersteuningsfonds Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw. Het NISS verleent op verzoek financiële ondersteuning aan projecten met een innovatief maritiem onderwerp en viert zijn 100-jarig bestaan.

 

Mampaey heeft een Intelligent Docklocking Systeem ontwikkeld. Het werkt met magneten.
Mampaey heeft een Intelligent Docklocking Systeem ontwikkeld. Het werkt met magneten.

Van kantelsluis tot magnetisch afmeren

In Brainwaves komen vijf innovaties aan bod. Dit varieert van een opvouwbare container tot een systeem waarmee je met magneten kunt aanmeren en een kantelsluis die ervoor zorgt dat een brug niet meer open hoeft (foto boven).

Hoe goed een idee ook is, het wordt niet vanzelf een succes. “Alle innovaties lopen op een gegeven moment in het ontwikkelproces toch tegen uitdagingen aan, die te maken hebben met financiering, timing of bijvoorbeeld wetgeving. Dergelijke problemen laten zien dat het heel wat doorzettingsvermogen, creativiteit en ondernemerschap vereist om een innovatie uiteindelijk succesvol op de markt te kunnen brengen.” Dat onderwerp komt ruim aan bod op de tentoonstelling.

Ook de vraag welke innovaties er in de toekomst aankomen en wat ze voor gevolgen zullen hebben, wordt gesteld. Knappe koppen, creatieve breinen en visionairs lieten voor de tentoonstelling hun gedachten de vrije loop gaan.

 

Familie-innovatiedag

Tijdens de herfstvakantie wordt op 15 oktober een familie-innovatiedag gehouden. Kinderen kunnen zelf aan de slag om met allerlei bijzondere materialen en objecten creatieve uitvindingen te doen. Ook kraken ze hun hersenen op allerlei testjes en oefeningen, waarbij ze hun creativiteit inzetten om het onderste uit de kan te halen.

De tentoonstelling ‘Brainwaves, maritieme innovaties’ is te zien tot en met 24 september 2017.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -