Een leven lang leren wordt de gewoonste zaak van de wereld. Ook in de binnenvaart. Maar hoe kan dat het beste worden opgezet? Onderwijscentrum Binnenvaart (OCB) wil daarover met mensen uit de sector in discussie. “Ieders mening telt’, stelt Onderwijscoördinator Han van Roozendaal.
Om te laten zien dat medewerkers voor hun taken gekwalificeerd zijn, is persoonscertificering in het leven geroepen. Een soort ISO-certificaat voor werkenden. Waarmee ze kunnen aantonen dat ze hun kennis op peil houden. Persoonscertificering is het thema van de tweede OCBdag, die woensdag 20 november in Rotterdam wordt gehouden.
Persoonlijke ontwikkeling
Eén van de oorzaken voor de opmars van persoonscertificering is de groeiende aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en de wens om zich steeds meer te kunnen onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Andere oorzaken zijn veranderende eisen van klanten en/of ketenpartners. Zo stellen terminals nu al hoge veiligheidseisen aan hun eigen personeel. Hoe lang duurt het nog voordat die eisen ook aan de kade gelden? Persoonscertificering kan bijdragen aan het blijven voldoen aan hogere eisen en toont tegelijkertijd persoonlijke ontwikkeling, kennis en kunde aan.
Vakbekwaamheid
Persoonscertificering draait om het actueel houden van vakbekwaamheid om te blijven voldoen aan beroepseisen onder steeds veranderende omstandigheden. Het is een verklaring dat iemand over actuele kennis en kunde beschikt om zijn functie volgens door de sector vastgestelde eisen uit te oefenen.
Uiteindelijk gaat het niet om het bekwaam zijn, maar om het bekwaam blijven. Voorzitter Arie Kraaijeveld van Stichting Nederland Maritiem Land, zegt hier in een interview met het OCB over: “Als de kennis die is vergaard met het behalen van een diploma niet of nauwelijks wordt bijgehouden daalt de waarde van het behaalde diploma”. Anders dan een diploma is een persoonscertificaat gebaseerd op een regelmatige kwaliteitsmeting, die de vakbekwaamheid aantoont.
Professionalisering
De binnenvaart is op veel gebieden aan het professionaliseren. Naast technologische vooruitgang biedt ook personele vooruitgang kansen. Dat komt doordat de wijze waarop het personeel in de binnenvaart zijn werk uitvoert van grote invloed is op de uiteindelijk geleverde service. Door voortdurend in personeel te investeren op het gebied van kennis en kunde maakt de sector nog een extra professionaliseringsslag.
Met persoonscertificering kan men zijn of haar vakmanschap aantonen en de expertise op niveau houden. Volgens BLN-directeur Hester Duursema “is het van belang dat werkgevers het belang van persoonscertificering inzien en daarin willen investeren. Daarnaast moeten werknemers het gevoel hebben dat zij hiermee hun carrièreperspectief kunnen verbreden.”
Met bijscholing wordt de actuele vakbekwaamheid verder geborgd. De werkgever, of andere partij die een gecertificeerde professional inhuurt, is zo zeker van een vastgestelde kwaliteit bij de uitvoering. Dat laatste is uiteindelijk ook altijd in het belang van de klant en verbetert daardoor de concurrentiepositie van de onderneming.
Discussieer mee
Woensdag 20 november organiseert Stichting Onderwijscentrum Binnenvaart de OCBdag 2013, met als onderwerp persoonscertificering. Op deze dag wil OCB met zo veel mogelijk mensen uit de binnenvaart komen tot een door de sector gedragen standpunt over dit onderwerp.
“Het belooft een enerverende dag te worden. Geen dag om achterover te leunen, maar om actief met elkaar in gesprek te gaan”, aldus Van Roozendaal. “De transport- en logistiekmarkt ontwikkelt verder. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat de binnenvaart daarin meegaat en haar marktpositie verder uitbouwt.”
Deelname aan de OCBdag is kosteloos voor belanghebbenden. Aanmelden kan op de website van Onderwijscentrum Binnenvaart. Op die site zijn ook de verschillende video-interviews over het onderwerp te bekijken. Discussiëren kan nu al in het OCBdag-forum.
De OCBdag vindt plaats in Hal 4.1 in Rotterdam. Hij begint om 12.30 uur en duurt tot 17.00 uur.