- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStaking sluispersoneel: "Merkel moet ingrijpen"

Staking sluispersoneel: "Merkel moet ingrijpen"

- Advertentie -

Delen

De staking van WSV-personeel verhevigt zich. Komende week leggen sluiswachters en scheepvaartbegeleiders door heel Duitsland zeven dagen lang het werk neer. De actie begint maandag 9 september en duurt tot en met zondag 15 september.

Ver.di voert de druk op de bondsregering op in het conflict over de cao en baanzekerheid bij de Wasser- und Schifffahrtsverwaltung. De vakbond stelt al weken vergeefs te wachten op een definitieve en keiharde toezegging van de regering. Het Duitse sluispersoneel voert – tot groot verdriet van de binnenvaart en verladers – al sinds 8 juli actie.

Machtswoord
“Er is geen overeenkomst, er is geen resultaat; daarom worden de stakingen uitgebreid”, kondigt Ver.di-bestuurder Achim Meerkamp aan. “Als de betreffende ministeries niets doen, moet de bondskanselier zich er maar mee bemoeien.”
Ook de vereniging van Duitse binnenhavens (BÖB) heeft Angela Merkel opgeroepen in te grijpen. Maar dan om de stakingen te laten stoppen. De Bundesverband Öffentlicher Binnenhäfen verlangt het ‘machtswoord’ van Duitslands minister-president en een ogenblikkelijk einde van de acties. “Het mag niet zo zijn dat binnenhavens, schippers en het verladende bedrijfsleven als bijkomende schade de doodsteek krijgen.”

Miljoenenstrop
De slachtoffers krijgen steun in het Europees Parlement. Het CDA eist dat Brussel snel actie onderneemt tegen de stakende sluiswachters in Duitsland. "De stakingen zijn al sinds begin juli aan de gang. Ze zorgen voor grote economische schade voor de Nederlandse binnenvaart", zegt Europarlementslid Corien Wortmann. Zij heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan EU-commissaris Siim Kallas (Transport).
“Een miljoenenstrop voor de Nederlandse binnenvaart, een belangrijke motor voor onze exporteconomie. De stakingen brengen de dienstverlening ernstig in gevaar", aldus Wortmann.
De Nederlandse binnenvaartorganisaties en verladersorganisatie EVO dienden in juli een klacht in bij Europese Commissie. Volgens hen zijn de stakingsacties in strijd met het EU-recht op vrij verkeer van goederen. Een reactie bleef tot nu toe uit.
"Door mijn schriftelijke vragen is de EU-commissaris genoodzaakt om in ieder geval deze klacht serieus te nemen”, aldus Wortmann. “Hij moet snel duidelijkheid verschaffen. Ik hoop dat deze problemen snel achter de rug zijn."

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -