Noord-Nederland kan een soort ‘Silicon Valley’ worden voor LNG. De schone brandstof is een uitkomst voor vissersschepen, veerdiensten en binnenvaart, omdat in 2015 worden in de Waddenzee en andere gebieden veel strengere eisen van kracht. Nederlandse, Duitse en Deense partners slaan daarom de handen ineen om met LNG economie en ecologie in balans te brengen.
Lambert van Nistelrooij. (foto CDA)
"LNG is veel beter voor de lucht- en waterkwaliteit dan de huidige zware scheepsolie. Met één LNG-programma voor de Nederlandse, Duitse en Deense wateren kan de regio een voorbeeldfunctie gaan vervullen. Maar dan moeten we in de Waddenregio wel snel opslagtanks openen en schepen ombouwen", zegt Lambert van Nistelrooij, Europarlementslid van het CDA.
Kip-ei-kwestie
De omschakeling kan een grote impuls geven aan de werkgelegenheid in Noord-Nederland, hoopt hij. Onder andere bij scheepswerven en tankbouwers.
Van Nistelrooij, die onlangs bekend maakte als CDA-lijsttrekker de volgende Europese verkiezingen in te willen gaan, zegt: "Om de doorbraak van LNG en daarmee het creëren van banen mogelijk te maken, is dringend meer financiering en infrastructuur nodig. Want nu wacht iedereen op iedereen, een soort kip-en-het-ei-kwestie: scheepseigenaren wachten met de overstap naar LNG tot er voldoende voorzieningen zijn, maar er komen pas voldoende voorzieningen als er veel schepen op LNG overschakelen. Met het oog op de EU-fondsen voor 2014-2020 is het belangrijk de voorstellen nu op tafel te leggen."
Energy Valley
De organisatie Energy Valley heeft een masterplan opgesteld, dat afgelopen dinsdag werd gepresenteerd bij een lunchbijeenkomst in Brussel, waarbij Nederlandse, Duitse en Deense parlementsleden aanwezig waren. Een van de actiepunten is onderwijs in de mogelijkheden van LNG. Aanvullingen zijn bijvoorbeeld dat samenwerkende onderwijsinstellingen een mbo-opleiding starten op het gebied van LNG en er een lector LNG aan de Hanze Hogeschool wordt aangesteld.