Het CLNI wordt aangepast. Op 27 september ondertekenden dertien landen de slotakte ter goedkeuring van het Verdrag van Staatsburg van 2012 inzake de Beperking van Aansprakelijkheid in de Binnenvaart. Het herziene CLNI staat nu voor alle geïnteresseerde staten open en zal op termijn niet langer alleen van toepassing zijn op de Rijn en de Moezel, maar tot alle belangrijke Europese vaarwegen worden uitgebreid; met name de Donau, Elbe, Oder en Sava.
De diplomatieke conferentie ter goedkeuring van het verdrag was bijeengeroepen door de Centrale Comissie voor de Rijnvaart (CCR) . Er namen vertegenwoordigers van dertien landen en van internationale organisaties, waaronder IVR en EBU, aan deel.
Maximale schadevergoeding
Het CLNI stelt scheepseigenaren en hulpverleners in staat hun aansprakelijkheid te beperken door een fonds te vormen, waarvan de hoogte door het CLNI wordt bepaald. Het ingelegde bedrag vormt de maximale vergoeding die van de eigenaar geëist kan worden voor de totale schade ten gevolge van een scheepvaartongeluk, voor zover deze schade niet door een persoonlijke fout van de eigenaar is veroorzaakt. Het bedrag in het fonds is hoog en de verschuldigde vergoeding door de eigenaar wordt alleen beperkt bij omvangrijke schadegevallen.
Meer landen
Het nu gewijzigde verdrag kwam na jaren van onderhandeling tot stand. De 2012-versie breidt het toepassingsgebied van het huidige verdrag uit. Het oorspronkelijke CLNI – dat in 1988 werd aangenomen en in 1997 in werking trad – stond alleen open voor de oeverstaten van de Rijn en de Moezel. Nu kunnen alle geïnteresseerde landen aansluiten.
Ook worden in het nieuwe verdrag zowel de algemene aansprakelijkheidslimieten als ook de aansprakelijkheidsgrens voor vorderingen van passagiers verhoogd en in een nieuw artikel specifieke aansprakelijkheidsbedragen voor vorderingen wegens schade voortvloeiend uit het transport van schadelijke stoffen ingevoerd. Het verdrag ligt gedurende 2 jaren ter ondertekening bij de CCR, waarvoor alle staten zijn uitgenodigd. Het treedt in werking na ratificatie door vier Staten of op de datum waarop het huidige Verdrag van Straatsburg buiten werking treedt. België, Frankrijk en Luxemburg hebben het verdrag meteen tijdens de diplomatieke conferentie ondertekend.