Aan de Zuiderzeewerken hebben heel wat Werkendammers meegewerkt. Dankbaar werd gebruik gemaakt van hun kennis en ervaring met het maken van dijken, dammen, havens en sluisputten. Naamloos waren ze, de mannen die meehielpen bij de aanleg van de Wieringermeerdijk, de Afsluitdijk, de Noordoostpolder, Flevoland en de afsluiting van het Markermeer.
Een half jaar geleden kregen die honderden mannen (en in een aantal gevallen ook hun vrouwen) een naam en een gezicht. Toen verscheen namelijk Meuzikken bij de Zuiderzee en het IJsselmeer. Nel van As (eindredacteur van Effe Lustere, het mededelingenblad van de Historische Vereniging van Werkendam en De Werken) geeft daarin een indrukwekkend overzicht van de Meuzikken: plaatselijk dialect voor de mensen die als muggen uitzwermden om geld te verdienen aan de Zuiderzeewerken.
Een tijdrovend karwei moet dat zijn geweest want Nel van As wist een onvoorstelbaar aantal mensen te achterhalen (overzichtelijk opgesomd in een handig register). Met vaak een persoonlijk verhaal achter de foto’s, maar ook de sociologische achtergronden en verbanden legt ze uit. Elke generatie vertrok met andere dromen en kreeg met zijn eigen problemen te maken.
De Werkendamse waterwerkers waren gewild. Ze hadden een grote deskundigheid die van vader op zoon overging. Meer dan een halve eeuw werkten de meuzikken mee aan de dijken en polders in de Zuiderzee. Aan de foto’s in het boek is te zien hoe de techniek vorderde. Van het handwerk naar machines en kranen. Daarmee verbeterden ook de omstandigheden waaronder de helden van het water moesten werken.
Meuzikken bij de Zuiderzee en het IJsselmeer is daarmee een waardevol naslagwerk geworden. Op de eerste plaats voor de inwoners van Werkendam en De Werken, de nazaten van die rijswerkers. Maar beslist ook voor andere geïnteresseerden.
Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Wijngraaf. Het kost € 29,95. ISBN-nummer 9 78-90-807234-6-7. Het is te bestellen via de persoonlijke website van de schrijfster.