- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws4 september testsluiting stormvloedkering Ramspol

4 september testsluiting stormvloedkering Ramspol

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat sluit op dinsdag 4 september van 07.00 tot 18.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. Het gaat om een test en inspectie voordat het stormseizoen begint. Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt dinsdag 4 september van 00.00 tot 23.59 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer.

De stormvloedkering Ramspol is in 2002 in gebruik genomen. Het is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Dit zorgt voor een korte onderbreking in de doorstroming en moet het achterland beschermen.

Tijdens de jaarlijkse functioneringssluiting voeren specialisten van Rijkswaterstaat ook een inspectie uit van het balgdoek en wordt de rek van het doek van de drie balgen gemeten. De functioneringssluiting is nodig om te controleren of de stormvloedkering gereed is om in de komende seizoenen het achterland te beschermen.

 

Balgstuw

De stormvloedkering Ramspol is een balgstuw. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering dienst doet. De totale kering bestaat uit drie balgen van een zwaar en sterk rubberdoek. Opgeblazen vormt zich een barrière van 10 meter hoog en 240 meter lang vormt.

Zonder bouw van de balgstuw had Rijkswaterstaat anders zo’n 115 kilometer aan dijken moeten ophogen. De kering is een stuk goedkoper en volgens de vaarwegbeheerder ook veiliger.

 

Uitje

Rijkswaterstaat prijst de testsluiting aan als uitje voor belangstellenden. Het sluiten van de kering is te bekijken vanaf een uitkijkpunt onder de zuidelijke kant van de Ramspolbrug, aan de Balgweg in Kampen. Hier staan ook picknicktafels. Aan de noordkant van de kering is plaats op de dijk langs de Ramsgeul. Parkeren is mogelijk onder de Ramspolbrug.

Medewerkers van Rijkswaterstaat geven aan de zuidelijke kant uitleg. Bezoekers zijn vanaf 07.30 uur van harte welkom. Koffie en thee dient men zelf mee te nemen.

 

Ramspol

De stormvloedkering Ramspol is één van de vijf stormvloedkeringen in Nederland. Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt deze kering, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 centimeter boven NAP, sluit de stormvloedkering geheel automatisch.

De stormvloedkering wordt ieder jaar op de eerste dinsdag van september getest. Indien er geen sluiting plaatsvindt, ligt de lege balg op de bodem, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft.

foto: Rijkswaterstaat

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -