- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsExtra bellenschermen bij Noordersluis IJmuiden

Extra bellenschermen bij Noordersluis IJmuiden

- Advertentie -

Delen

Wegens geplande onderhoudswerkzaamheden aan de Middensluis in IJmuiden heeft Rijkswaterstaat op het Noordzeekanaal extra maatregelen genomen tegen verzilting. Zo zijn er zaterdag 1 september twee extra bellenschermen geplaatst bij de Noordersluis.

Ook past Centraal Nautisch Beheer het schutregime aan. Het bellenscherm is namelijk het meest effectief als de deuren van de Noordersluis zo kort mogelijk openstaan. Daarom gaan deze nu sneller dicht en wordt niet altijd gewacht tot de sluis vol is. De scheepvaart moet nog steeds rekening houden met een wachttijd van maximaal anderhalf uur.

De maatregelen waren nodig om de toenemende verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan, meldt Rijkswaterstaat. Door de stremming van de Middensluis vanwege onderhoud kunnen grotere schepen alleen door de Noordersluis worden geschut. Bij schuttingen via de Noordersluis komt er meer zout water in het Noordzeekanaal. Dat leidt tot schade aan land- en tuinbouw en natuur en het verslechtert de waterkwaliteit.

 

illustratie Rijkswaterstaat

Verzilting

Op 27 juli werd al een eerste bellenscherm afgezonken ter hoogte van gemaal Zeeburg in het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit scherm zorgt ervoor dat er minder zout water vanuit het Noordzeekanaal richting het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt. Ook werd het schutregime in IJmuiden aangepast.

Een andere belangrijke maatregel die is ingezet tegen de verzilting is extra wateraanvoer vanuit de Lek via de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede. Deze extra toevoer van zoet water zorgt er voor dat er voldoende water beschikbaar is voor de waterschappen en tegelijkertijd voldoende water om ervoor te zorgen dat het zoute water uit het Noordzeekanaal niet verder dan Diemen het Amsterdam-Rijnkanaal op stroomt.

 

Stremming Middensluis

Van 30 augustus tot en met 28 september voert Rijkswaterstaat onderhoudswerkzaamheden uit aan de Middensluis in IJmuiden. De draaipunten van de sluisdeuren worden dan gerenoveerd. Deze onderdelen bevinden zich onder de deuren op de sluisbodem en zijn nodig voor het openen en sluiten van de deuren.

Voor de werkzaamheden worden de deuren van het tussenhoofd en de deur van het buitenhoofd verwijderd en een deel van de sluiskolk drooggelegd. Na de werkzaamheden plaatst de aannemer de deuren weer terug op de gerenoveerde draaipunten. Omdat de werkzaamheden overdag en op de bodem van de sluiskolk plaatsvinden, ondervinden omwonenden hier nauwelijks hinder van.

Door de stremming van de Middensluis worden grotere schepen, die niet door de Zuidersluis kunnen, via de Noordersluis geschut.

foto boven: Ondertussen wordt in IJmuiden druk gebouwd aan de nieuwe, grote zeesluis.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -