Op 1 september viert Vereniging Holland Marine Equipment haar 25-jarig bestaan. Holland Marine Equipment begon in 1986 als exportclub en is uitgegroeid tot een volwaardige branchevereniging met nu 276 leden. Het jubileum wordt gevierd met een lustrumfeest op donderdag 1 september in het Kasteel van Rhoon. Ook verschijnt er een lustrumboek.
Martin Bloem: “Schaal telt. Hoe meer leden je hebt en hoe groter de economische waarde van de branche is, des te meer invloed je krijgt.” (foto HME)
In 1986 werd Stichting Holland Marine Equipment opgericht door vijftien Nederlandse ondernemingen die als maritieme toeleverancier in het buitenland actief waren. De doelstelling van de stichting was op dat moment louter gericht op de behartiging van exportbelangen. Vijf jaar later werd een voorzichtig begin gemaakt met activiteiten die niet met export te maken hadden, zoals overheidscontacten en branchebelangen. In die tijd ook ontstond er meer structuur met commissies en werkgroepen.
In 1993 fuseerde de Stichting Holland Marine Equipment met de VLMA (Vereniging van Leveranciers van Maritieme Apparaten en Diensten). Ze gingen samen verder als branchevereniging. In 1997 sloot HME, die inmiddels veertig leden telde, zich aan bij Vereniging FME/CWM. Dit was het startschot voor een snelle groei en professionalisering van het bureau. Martin Bloem werd algemeen directeur en de vereniging groeide binnen drie jaar naar honderd leden.
In 2000 verbrak HME de banden met FME/CWM en opende een eigen kantoor in het Hulstkampgebouw in Rotterdam. Na de verzelfstandiging van het bureau groeide de vereniging verder, zowel in ledental als in activiteiten. In 2003 opende HME een vestiging in Sjanghai: het Holland Marine House China. Later volgden zulke kantoren in Vietnam, Brazilië en Rusland. In 2006 bracht de vereniging de export- en kennisgerelateerde activiteiten onder in een apart bedrijf: HME BV.
2008 was een belangrijk jaar voor HME en voor de maritieme industrie. Op 1 januari werd de krachtenbundeling met de Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie een feit. De nieuwe organisatie ging Scheepsbouw Nederland heten, is gevestigd in Zoetermeer en is brancheorganisatie van FME.
Invloed
Bij de viering van het 25-jarig bestaan neemt directeur Martin Bloem afscheid van Scheepsbouw Nederland. Op 1 september begint hij als CEO bij Bloem Doze Nienhuis Maritime Consultants in Rotterdam, een nieuw bureau. Zijn opvolgster is Mieke Bakker-Mantjes (55). Zij is op 1 augustus begonnen bij Scheepsbouw Nederland. Ze was zelfstandig consultant en daarvóór directeur bij Kongsberg Maritime Holland.
Bloem speelde de afgelopen veertien jaar een cruciale rol in de ontwikkeling en groei van zowel Vereniging Holland Marine Equipment als HME BV. “De groei was belangrijk”, blikt hij terug. “In het veld van brancheverenigingen en belangenbehartigers telt schaal. Hoe meer leden je hebt en hoe groter de economische waarde van de branche is, des te meer invloed je krijgt. De groei was ook nodig om meer activiteiten te kunnen ontplooien. Als je groot bent kun je meer doen voor de leden. Exportprojecten zijn kostbaar en vergen veel tijd. Die kun je niet opzetten als je een kleine vereniging bent.”