24-26 juni: jubileumeditie Maasbrachter Havendagen

0
(archieffoto Tekst & Toebehoren)

De Maasbrachter Havendagen staan, na afwezigheid van twee jaar, weer op de agenda van het schippersdorp. Het grootse maritieme evenement van Limburgbegint vandaag en duurt tot en met zondag 26 juni.

Het is een speciale editie, de 40e. In 1977 werd gestart met wat toen nog de Open Scheepvaartdagen heette. Chantal Pols van de organisatie zegt: “De Maasbrachter Havendagen zijn een uniek evenement. Alle activiteiten op dit gebeuren zijn gratis te bezoeken. De aankomst van de historische schepen, de kinderactiviteiten en de shows en muziek ’s avonds. Tijdens die dagen verwachten we 20.000 bezoekers.”

Varend erfgoed

De organisatie pakt groots uit met een gevarieerd, maritiem en culinair programma. Tientallen historische sleepboten varen van Panheel naar Maasbracht en openen op vrijdagavond 24 juni traditiegetrouw de Havendagen. Het officiële startschot zal gegeven worden door burgemeester Stef Strous van Maasgouw. De vaartuigen zullen aanmeren en aan de vele steigers.

Het wordt een weekend vol scheepshistorie. De haven wordt bevolkt door sleepboten, vrachtschepen en ander varend erfgoed. Er zitten bijzondere pareltjes bij, zoals een meer dan 100 jaar oude IJsselaak, een zelflosser en de laatste parlevinker van Nederland. Topattracties zijn de paviljoentjalken Nooit Volmaakt en de Pieternel uit het Gelderse Leeuwen. Deze museumschepen tonen hoe schippers vroeger aan boord leefden en werkten hebben.

Reinier van den Berg

Tijdens de havendagen kunnen bezoekers op zaterdag en zondag meevaren. Afvaarten door de haven worden doorlopend verzorgd door rondvaartboten De Gouverneur van Limburg, Cascade en Stadt Wessem. Modelbouw Groep Devel uit Zwijndrecht toont in zijn eigen bassin opmerkelijke staaltjes van door leden gebouwde modellen, zoals van het vrachtschip Tigris en de sleepboten Sabre en Dordrecht.

Chantal Pils: “Voorafgaand aan de opening, vindt op vrijdag 14.30 uur een netwerkbijeenkomst plaats onder de naam Dinner en Music. Dit besloten event, georganiseerd in samenwerking met de Ondernemersvereniging Maasgouw, is gratis toegankelijk voor leden van het zakelijk netwerk. Gastspreker is meteoroloog Reinier van den Berg. Hij spreekt over klimaatverandering en hoogwater.”

Opleidingsplein

Op zaterdag 24 juni is van 10.00 tot 17.00 uur aan een scheepvaart- en bedrijvenmarkt. Scheepswerven, machinebouwers en andere aanbieders van diensten en producten voor de scheepvaart presenteren zich de havenboulevard.

Nieuw op de Havendagen is een speciaal opleidingsplein. Op dit plein brengen onderwijsinstellingen, waaronder het Maritiem College uit IJmuiden, hun maritieme vakopleidingen aan de man. Naast de onderwijsinstellingen staan de Maasbrachtse scheepswerven om jongeren te enthousiasmeren voor een baan in de scheepsbouw.

Modelbouw Groep Devel uit Zwijndrecht verzorgt demonstraties. (archieffoto Noud van der Zee)

Topartiesten

Drie dagen lang hangt op en rond de havenboulevard een sfeer van een ‘open air festival’. Dit gebeurt door middel van een groot vrijstaand podium, een zwevende overkapping en een foodtruckplein met gezellige zitjes, containerbar en gepaste beats van diverse dj’s. In deze bijzondere ambiance treden ’s avonds topartiesten op. Zoals de bands Hard 2 Get en This is Beethoven, zangeres Romy Monteiro, de pianovirtuozen van Crazy Piano’s en dj Chris Deluxe.

Op zondag 25 juni staat de havenbraderie langs de Havenstraat, van 10.00 tot 17.00 uur. Al jaren een niet weg te denken onderdeel van de Maasbrachter Havendagen. In dit jubileumjaar groots opgezet met meer dan 200 standhouders uit heel Nederland.

De kringloopwinkel organiseert die dag een rommelmarkt op de Sintelstraat. Kinderen komen komen aan hun trekken door activiteiten als een kinderdisco, een stormbaan en klimtoren, springkussens en workshops en optredens van Mr. Diamond en Tante Thee Theater.

Café Het Wiel is gesloten tijdens de Maasbrachter Havendagen. Chantal Pols: “In samenspraak met Severine Gubbels hebben wij op het plein tegenover het café een zogeheten ‘Gubbelsplein’ ingericht, waar klanten in dat weekend kunnen genieten van een glas bier en speciale muziek.”

tekst: Noud van der Zee

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.