100 jaar Scheepvaartmuseum: 100 jaar verzamelen

0

Sinds afgelopen weekend is in Het Scheepvaartmuseum ‘Drijfveer | 100 jaar verzamelen’ te zien. Daarmee viert het museum in Amsterdam zijn 100-jarig bestaan.

Onder grote belangstelling werd de nieuwe expositie vrijdagavond 30 september geopend in Het Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling toont de verhalen van 350 objecten, waarvan het merendeel nog niet eerder is vertoond.

De opening werd gedaan door de nieuwe directeur van Het Scheepvaartmuseum, Michael Huijser, en verzamelaar Joop van Caldenborgh (ook eigenaar van het onlangs geopende museum Voorlinden).

Huijser: “Precies honderd jaar geleden ontstond de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Een destijds particulier initiatief om onze maritieme geschiedenis blijvend te kunnen tonen, voor jong en oud. We zijn er trots op deze collectiegeschiedenis juist nu te onthullen en stil te staan bij de mensen die hieraan hebben bijgedragen.”

scheepvaartmuseum_100jaar

Particulier initiatief

In 1916 werd de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum opgericht. Een aantal welgestelde Amsterdammers sloeg de handen ineen om zo veel mogelijk mensen, jong en oud, in Nederland en daarbuiten, te laten beseffen welke rol de Nederlandse scheepvaart in de wereld heeft gespeeld en speelt. Het huidige Scheepvaartmuseum is het tastbare resultaat van dat particuliere initiatief.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is het schilderij ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn te Amsterdam’, uit 1664 van Reinier Nooms alias de Zeeman. Dit meesterwerk is met deze tentoonstelling voor het eerst te zien voor bezoekers en toont een prachtig beeld van een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum.

 

Blogs

Rond de tentoonstelling ‘Drijfveer | 100 jaar verzamelen’, worden een audiotour, rondleiding en speciale lezingen georganiseerd. Dat het thema ‘verzamelen’ van alle tijden is en nog steeds actueel, blijkt wel uit de blogs die door bekende en minder bekende Nederlanders zijn geschreven en te vinden zijn op www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.