Workshops Innovatieschuur: overgang naar schonere motoren

0

Het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart organiseert samen met zijn projectpartners van de Binnenvaart Innovatieschuur op 14 en 15 mei workshops tijdens Maritime Industry. Ze gaan over de mogelijkheden om bestaande scheepsmotoren te upgraden naar de CCR2-standaard.

‘De positie van de binnenvaart als duurzaamste vervoersmodaliteit was lange tijd onbetwist. Maar tijden veranderen en ontwikkelingen bij concurrerende vormen van vervoer staan allesbehalve stil’, licht het EICB toe in de uitnodiging voor de workshops.
Begin 2013 ondertekenden twintig bedrijven (motorenleveranciers en toeleveranciers) een convenant om de markt sneller te laten overschakelen op schonere scheepsmotoren. Dat was de basis van de Binnenvaart Innovatieschuur.
‘Concullega’s werken sinds die tijd samen om het probleem van noodzakelijk maatwerk per schip zoveel mogelijk op te lossen’, aldus het EICB. ‘Een zo algemeen mogelijke oplossing om te komen tot een verbetering van milieuprestaties van de bestaande binnenvaartvloot, dat is waar de projectgroep aan werkt. Met een naar verwachting gunstig effect op de uiteindelijke kostprijs van de update per schip.’

Betaalbare oplossingen
In samenspraak met de sector is geschat dat voor de bestaande 4.100 scheepsmotoren een milieutechnische update zinvol kan zijn. Het doel van de Innovatieschuur is om zo’n 20 procent van deze motoren binnen vier jaar naar CCR2-standaard te helpen brengen.
Maar wel met betaalbare oplossingen, zo heeft het EICB zich ten doel gesteld. ‘De werkelijke opgave is om deze innovatieve toepassingen tegen zo laag mogelijke kosten en zo breed mogelijk toe te kunnen passen. Door een aantal specifieke kenmerken van de binnenvaarteconomie is dat lang niet zo vanzelfsprekend.’

Nageschakelde technieken
Er zijn inmiddels vier werkgroepen actief, die zijn toegespitst op de specifieke omstandigheden van een vaarprofiel. Alle vier komen verspreid over twee workshops aan bod tijdens Maritime Industry, de beurs die van 13 tot en met 15 mei in Gorinchem plaatsvindt.
Op woensdag 14 mei staat de workshop over motorenleveranciers en nageschakelde technieken en alternatieve oplossingen gepland. Op donderdag 15 mei komen LNG en lage vermogens aan bod. De bijeenkomsten beginnen om 12.00 uur en duren tot 14.00 uur.

Deelname s gratis. Aanmelden kan via een mail naar [email protected].

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.