Wetron wil van oude scheepswerf in Weert parkeerterrein maken

0
Het afgegrendelde fabrieksterrein van de Weerter Scheepsbouw Maatschappij in Weert. Hoog struikgewas belemmert het uitzicht op de hellingbaan en de Zuid-Willemsvaart. In het midden van de foto staat de oude kraan en rechts een aantal op sloop of renovatie wachtende arbeiderswoningen. (foto Noud van der Zee)

In 2019 kocht Wetron het vervallen industrieterrein van de Weerter Scheepsbouw Maatschappij om er luxe woningen op te zetten. Dat voorlopige plan gooide het college van B & W van Weert in de prullenbak en weigerde elke medewerking.

Wetron Transport en Logistics, dat een ‘achterbuurman’ is van de oude scheepswerf, wil vijf jaar later het fabrieksterrein toevoegen aan de eigen hoofdvestiging aan de Graafschap Hornelaan. Hoewel dit nieuwe voornemen van het bedrijf ook niet deugt in de ogen van het gemeentebestuur, wil het  toch meewerken aan de totstandkoming. Wetron heeft voorgesteld om van het terrein aan de Zuid-Willemsvaart een parkeerterrein te maken voor trucks en trailers. In een loods van 1000 m2 iets verderop zou onderhoud aan vrachtwagens kunnen worden gepleegd.

Vervuilde grond

Men wil voorts de inham in het kanaal dempen die vroeger werd gebruikt als hellingbaan om binnenschepen te water te laten.  Daardoor kan men de weg Scheepsbouwkade, die nu om de voormalige scheepswerf heen loopt, direct langs de vaart doortrekken, zoals dat het geval was tot 1912. De oude arbeiderswoningen op de werf zullen naar verwachting worden gerenoveerd of gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Over de sanering van de vervuilde grond op het terrein van WSM heeft het provinciebestuur van Limburg het laatste woord.

De monumentale Richier-Weitzkraan moet ook van het terrein af. Wetron Transport en Logistics wil het gevaarte aan de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen schenken. Deze NedSek gaat de boer op om een nieuwe bestemming voor de kraan te vinden. Dat moet wel gebeuren vóór 1 januari 2024, anders wordt hij verwijderd en dreigt sloop.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.