Oké, er zijn al zo veel boeken verschenen over de Rotterdamse haven. Met zo’n dynamisch en veelzijdig onderwerp zijn ze eigenlijk per definitie interessant. Knap is het dan als het zoveelste boek er toch bovenuit weet te steken. Dat is zeker het geval bij De haven van Rotterdam. Wereld tussen stad en zee.
Vorm én inhoud
Het is te danken aan de combinatie van de sterke inhoud en prachtige foto’s. Het boek verscheen begin deze maand. Precies op tijd om als gever indruk te maken met een waardevol cadeau onder de boom. Het formaat en gewicht onderstrepen dat: je hebt wel iets in handen, zeg. Met 24,5 x 30 centimeter kregen de vormgevers volop ruimte om de foto’s, illustraties en infographics recht te doen.
Met al het moois dat de haven te bieden heeft, is de verleiding groot om alles op de foto’s in te zetten. Je weet vooraf dat de liefhebbers daarvan smullen. Vaak komen makers dan ook niet veel verder dan bijschriften bij doorgaans zeer mooie plaatjes.
In De haven van Rotterdam zijn de beelden overweldigend. Maar er valt ook veel te lezen. De goed onderbouwde verhalen geven de lezer (een beter) inzicht in de achtergronden van het haven- en industriecomplex en het samenspel met de stad.
Uitdagingen
De teksten zijn van Marinke Steenhuis (die ook voor de redactie tekende), Peter de Langen, Frank de Kruif, Lara Voerman, Isabelle Vries, Peter Paul Witsen. Samen brengen ze verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven tot leven: die aparte, 40 kilometer brede wereld tussen de stad en de Noordzee.
Van het havenlandschap tot de economische importantie; maar ook de mensen, de stad en het haven-imago komen aan bod. En de makers werpen de vraag op: wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren? Want duidelijk is dat de haven op een cruciaal moment is aanbeland: Rotterdam werd ‘s werelds grootste haven dankzij de over- en opslag van olie en gas, maar toekomst hebben die fossiele brandstoffen niet meer. Slaagt de haven erin zichzelf opnieuw uit te vinden? Waar liggen de kansen?
Andere wereldhavens
De foto’s van Jannes Linders en Siebe Swart zijn aangevuld met historische beelden. De creatieve grafieken (door Ontwerpbureau Beukers Scholma) maken de ontwikkeling van de haven inzichtelijk en de dimensies tastbaar. Interessant is ook het laatste hoofdstuk, waarin Rotterdam wordt vergeleken met 8 andere wereldhavens.
De haven van Rotterdam. Wereld tussen stad en zee is verschenen bij nai010 publishers. Het boek is in de reguliere boekhandel verkrijgbaar en kost € 49,95. Er is ook een Engelstalige versie. Als e-book kost De haven van Rotterdam € 39,95.
tekst: Martin Dekker
foto’s: Siebe Swart en Jannes Linders
(uit De haven van Rotterdam)