Weinig last van warmwaterleiding

0

Nuon is begonnen met de aanleg van een warmtetransportleiding onder het IJmeer door. De leiding komt te liggen tussen de elektriciteitscentrale in Diemen en de stad Almere. Het is voor het eerst dat over een afstand van deze lengte (8,5 kilometer) een warmtetransportleiding onder water wordt aangelegd.

 

(foto E.J. Bruinekool Fotografie)

De aanleg is gestart met een boring onder de Diemerzeedijk door. Vervolgens wordt het leidingtracé uitgebaggerd waarna pijpstrengen van circa 500 meter lengte worden gemonteerd en afgezonken. De strengen zijn samengesteld uit buisdelen van 160 meter lang en 4,8 ton zwaar. A. Hak Leidingbouw monteert de pijpstrengen op een werklocatie bij Pampushaven.
Voor het verbinden van de pijpstrengen op het IJmeer wordt een speciale lasponton ingezet. Medewerkers op de ponton hijsen met behulp van een kraan de uiteinden van de pijpstrengen uit het water waarna ze de verbindende las maken. Zodra deze verbinding gereed is, worden de pijpstrengen op de bodem van het IJmeer in de gegraven sleuven geplaatst. Eenmaal op hun plaats worden de pijpen door kraanschepen en werkpontons met grond afgedekt.
Onder de vaargeul door wordt een horizontale grondboring uitgevoerd. Zo is de leiding te plaatsen zonder veel overlast te veroorzaken voor de scheepvaart. De warmtetransportleiding zal naar verwachting begin 2012 25.000 woningen in Almere voorzien van warmte.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.