Watersport wil dialoog

0

Met als doel een veilige en duurzame waterrecreatie in 2025 wil de watersportsector de dialoog aangaan met onder meer de binnenvaart. Dit als vervolg op de voorlichtingscampagne ‘Varen doe je Samen’, van onder andere Rijkswaterstaat, de provincies, Koninklijke Schuttevaer en de watersportbranche. Een veilige en duurzame waterrecreatie is één van de acht ambities uit de Toekomstvisie Waterrecreatie 2025 die 1 maart bij de opening van Hiswa Amsterdam Boat Show werd gepresenteerd.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische zaken, Landbouw en Innovatie nam de toekomstvisie in ontvangst. Het document geeft een kijk op de toekomst van de waterrecreatie in Nederland en is opgesteld door ANWB, Watersportverbond, Sportvisserij Nederland, Nederlands Platform voor Water Recreatie en HISWA Vereniging. De toekomstvisie telt acht uitgangspunten:
1. Waterrecreatie is er voor iedereen
2. Waterrecreatie is laagdrempelig, gevarieerd en betaalbaar
3. Waterrecreatie is er in en om de stad
4. Waterrecreatiegebieden zijn bereikbaar en staan in goede verbinding met elkaar
5. Waterrecreatie als opstap naar watersporten op Olympisch niveau
6. Nieuw water beschikbaar voor waterrecreatie
7. Waterrecreatie is grenzeloos
8. Waterrecreatie is veilig en duurzaam

Veilig varen
Henk Bleker reageerde positief op deze ambities. Of ook de binnenvaartsector zo positief zal reageren, is nog niet bekend.

Staatssecretaris Henk Bleker nam de toekomstivisie in ontvangst. (foto E.J. Brunekool Fotografie)

Gezien de voorlopige resultaten van de voorlichtingscampagne ‘Varen doe je samen’ zijn recreatieschippers moeilijk te bereiken met informatie over veilig varen. Een enquête geeft in elk geval een weinig hoopgevende uitslag. Terwijl de boodschap van deze campagne bekend is bij maar liefst driekwart van de beroepsschippers geeft slechts 45 procent van de recreatievaarders aan kennis te hebben genomen van deze informatie. Slechts 40 procent van alle vaarweggebruikers die hebben deelgenomen aan de enquête geeft aan naar aanleiding van de campagne het gedrag te hebben aangepast.
Toch zijn er ook positieve resultaten. Voor bijvoorbeeld de ‘knooppuntenboekjes’ (voor veilig oversteken van gevaarlijke knooppunten), bestaat onder vaarweggebruikers grote belangstelling. Ruim 85 procent is van mening dat deze manier van informeren de veiligheid op het water verhoogt.

Vlotte vaart
De watersportorganisaties willen de komende jaren samen met de binnenvaartsector werken aan een veiliger ‘medegebruik’ van water en waterwegen. In de visie wordt gesteld: “De waterrecreatiesector investeert in verantwoorde waterrecreatie door te blijven inzetten op vermindering van onveilige nautische knelpunten en situaties en het bevorderen van kennis en goed gedrag. Het voorlichtingsproject ‘Varen doe je samen’ wordt voortgezet en verbreed naar andere doelgroepen.”
Dit alles moet ertoe leiden dat “de waterrecreant zich in 2025 bewust is van het medegebruik van water en waterwegen door anderen en weet welke regels van toepassing zijn. Veilige kruisingen van waterwegen, verkeerswegen, spoorwegen en kunstwerken bevorderen een vlotte vaart voor zowel beroeps- als recreatieschippers.” Dat toekomstbeeld zal zeker bij de beroepsvaart een positieve ontvangst krijgen.

(Evert Bruinekool)

De gehele visie is te vinden op www.toekomstvisiewaterrecreatie.nl. Daar kunnen vaarweggebruikers ook reageren op de standpunten.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.