Walstroom verplicht in Amsterdam

0

Haven Amsterdam heeft gisteren de nieuwe walstroomkasten officieel in gebruik genomen. Daarmee zijn aangemeerde binnenvaart- en riviercruiseschepen verplicht gebruik te maken van (duurzame) walstroom.

Haven Amsterdam heeft als ambitie om in 2020 de Amsterdamse haven een van de meest duurzame havens van Europa te zijn. Walstroom is één van de maatregelen. Het project wordt in opdracht van Haven Amsterdam uitgevoerd in samenwerking met energie-infrabedrijf Joulz en netbeheerder Liander. Het totale project is eind 2011 afgerond.

Wethouder Freek Ossel stelde de walstroom in gebruik door een stekker aan te sluiten. (foto Cris Toala Olivares)

Haven Amsterdam investeerde 2,5 miljoen euro in deze schone energievoorzieningen voor de binnenvaart en riviercruisesector. Verantwoordelijk wethouder Freek Ossel verrichtte de officiële ingebruikname. “Met de realisatie van walstroom is varen, aanleggen van schepen en wonen in dit stedelijk gebied goed te combineren. Dat draagt bij aan een duurzame haven en omgeving.”

Verplicht
Binnenvaart- en passagiersschepen die zijn afgemeerd aan kades waar walstroom beschikbaar is, zijn verplicht daar ook gebruik van te maken. Het is niet toegestaan om een generator te laten draaien. Zeecruiseschepen kunnen walstroom nog niet gebruiken, omdat daarvoor specifieke en veel zwaardere installaties voor stroomtoevoer noodzakelijk zijn.

De bouw en installatie van de 41 walstroomkasten wordt gefaseerd uitgevoerd door Joulz. Inmiddels staan er zestien walstroomkasten aan de Veemkade, Suriname- en Javakade. Later dit jaar volgend de Ruijterkade, het Westerdoksdijk en de Houthaven. Elke walstroomkast bevat een aantal aansluitingen voor gebruik door binnenvaart- en riviercruiseschepen. Dit systeem is landelijk afgestemd en wordt in andere havensteden ook gebruikt.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.