- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWallonië wil meer lading aantrekken door samenwerking met Rotterdam en Antwerpen

Wallonië wil meer lading aantrekken door samenwerking met Rotterdam en Antwerpen

- Advertentie -

Delen

Wallonië en de havenbedrijven van Antwerpen en Rotterdam gaan de mogelijkheden voor samenwerking op logistiek gebied verkennen. Dit gebeurt via de werkgroep Comité Wallonia, een initiatief van de Waalse premier Rudy Demotte. Doel van de samenwerking is het versterken van het logistieke netwerk tussen Wallonië en de twee mainports van Antwerpen en Rotterdam. Onlangs vond in Namen de startbijeenkomst van Comité Wallonia plaats.

De drie partijen gaan de mogelijkheden onderzoeken om meer lading van en naar Rotterdam of Antwerpen over te slaan in Waalse havens, waaronder die van Luik. Daarnaast maakt Comité Wallonia de komende maanden een inventarisatie van het economische en logistieke potentieel van de regio voor Antwerpen en Rotterdam.
“Wallonië is gelegen in het hart van Europa, in het achterland van zowel Rotterdam als Antwerpen”, zegt premier Demotte. “Met de Maas beschikken we over uitstekende natuurlijke verbindingen naar Frankrijk en Duitsland. Op termijn komt daar het Seine Nord-kanaal naar Noord-Frankrijk en Parijs bij. Door de samenwerking tussen de zeehavens Antwerpen en Rotterdam en de Waalse binnenhavens kunnen we die voordelen verder benutten.”

Natuurlijke partners
“Antwerpen werkt al lange tijd samen met Wallonië. De natuurlijke partners Antwerpen en Luik zijn, behalve door het spoor en het wegvervoer, met elkaar verbonden via het Albertkanaal,” zegt Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Havenbedrijf Antwerpen. “Het project Trilogiport in Luik is een mooi voorbeeld van de kansen die Antwerpen in zijn achterlandbeleid voor Wallonië heeft onderkend. Daarbij kunnen we de goederenstromen op een duurzame manier inrichten. Deze ervaring vormt een prima basis om nieuwe projecten uit te bouwen in België.”
Hans Smits, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam, wijst op de goederenstroom die naar verwachting de komende twintig tot dertig jaar fors zal groeien en mogelijk zelfs verdubbelt. “We moeten tot een vorm van samenwerking komen, gelet op de immense goederenstroom die op de havens en de regio’s afkomt en de noodzaak om tegelijkertijd transport te verduurzamen.”

Centrale ligging
Vastgoedconsultant Cushman & Wakefield riep Wallonië onlangs uit tot de beste logistieke vestigingsregio van Europa. Dat gebeurde op basis van de centrale ligging in Europa, de goede verbindingen, de lage grondprijzen, het gunstige fiscale klimaat en de ruime beschikbaarheid van goed opgeleid personeel.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -