Vondsten uit de Vecht

0

Vanaf vrijdag 30 oktober is in Huis van Hilde een bonte verzameling vondsten te zien, opgebaggerd uit de Vecht tijdens een grote schoonmaakoperatie door Waternet. In de vitrines prijkt een scala aan attributen uit verschillende periodes: tuinbeelden, afgedankte huisraad, sieraden, brandkasten, wapens en alledaagse gebruiksvoorwerpen.

De tentoonstelling reisde eerder door Utrecht en Noord-Holland en zal voor het laatst te zien zijn in Huis van Hilde. Voor deze tentoonstelling verwacht het archeologiecentrum in Castricum ook weer veel belangstelling. In de negen maanden sinds de opening werden al 40.000 bezoekers in verwelkomd.

 

22.000 ton afval

De Vecht is 2000 jaar lang gebruikt om in te vissen, handel over te vervoeren en afval in te lozen. Om de rivier bevaarbaar te houden en de kwaliteit van het water te borgen, werd de rivier tussen 2011 en 2015 door Waternet uitgebaggerd in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Over een lengte van 42 kilometer is in vier jaar tijd 2,5 miljoen kuub vervuild slib naar boven gehaald; daarmee was het het grootste baggerproject ooit in Nederland.

Uit het rivierslib kwam 22.000 ton aan afval naar boven. Archeologen onderzochten dit en stelden bijzondere objecten veilig.

 

Overboord geslagen

Vondsten_Vecht2In Castricum is een bont geheel van overboord geslagen, gedumpte en afgedankte spullen te zien: een imposant middeleeuws zwaard, sieraden, prachtige tuinbeelden in Romeinse stijl, strijkijzers, brandkasten, molenstenen, flessen, schaatsen, militaria (zoals helmen en vuurwapens), aardewerk en nog veel meer. De vondsten stammen uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd.

In Huis van Hilde zijn bovendien twee nieuw ontdekte sculpturen en een dolk met zilverbeslag uit 1500 te zien. Tezamen zijn het de stille getuigen van de rijke historie van de Vecht met haar buitenplaatsen.

De tentoonstelling is samengesteld door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en Waternet. ADC ArcheoProjecten begeleidde de werkzaamheden op archeologisch gebied. De tentoonstelling loopt t/m 14 februari 2016.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.