VNF presenteert containergids op River Dating

0

De laatste voorbereidingen worden getroffen voor River Dating. Morgen (7 december) en donderdag vindt het netwerkevenement voor de vierde keer plaats. Deze keer in Parijs. De organisatie is wederom in handen van Voies Navigables de France. De vaarwegbeheerder en binnenvaartpromotor presenteert op de beurs een gids over containervervoer over water. Daarin staat een overzicht van alle vervoerders en lijndiensten op de Europese binnenwateren.

Alle ocntainerlijndiensten staan in de gids. Ook die naar Venlo. (archeiffoto MG Redacties)

River Dating maakt de kennismaking mogelijk tussen vervoerders en verladers, en dan wel heel specifiek voor transport over water. De deelnemende binnenvaartbedrijven, rederijen en logistieke dienstverleners en de bezoekende verladers en ontvangers kunnen op de ‘beurs’ heel gericht zakendoen, met als doel nieuwe logistieke concepten uit te werken en lading naar het water over te hevelen.
Vooraf kunnen deelnemers en bezoekers aangeven wat zij te bieden hebben of waarnaar ze op zoek zijn. VNF regelt de afspraken (‘dates’) vervolgens, zodat de aanwezigen hun tijd op River Dating heel efficiënt kunnen benutten en ook inhoudelijk waardevolle gesprekken hebben.

Ladingpotentieel
Dat het werkt bewijzen de cijfers die Philippe Maugé paraat heeft. Hij is directeur Ontwikkeling bij VNF. “In 2008 leidden de gespreken tussen exposanten en bezoekers tot een potentiële modal shift van 500.000 ton. In 2009, toen meer deelnemers en verladers River Dating bezochten, was de potentie 650.000 ton. Vorig jaar in Brussel ging het zelfs om 700.000 ton.”
Voor de editie van dit jaar verwacht Maugé dat één miljoen ton lading naar het water kan verschuiven. “We hebben dit jaar bij de verladers 30 procent nieuwkomers. Dat is een goed teken. We willen elk jaar nieuwe verladers interesseren. Dat betekent dat zij de overstap naar de binnenvaart willen maken. We willen hen daarbij helpen met River Dating.”
Daarin wordt de VNF gesteund door drie havenschappen die als partner voor het evenement optreden: Ports de Paris, Grand Port Maritime de Rouen en Grand Port Maritime du Havre.

River Dating maakt doelgerichte gesprekken over concrete ladingstromen mogelijk. (archieffoto MG Redacties)

“Binnenvaart kent vele (milieu)voordelen waar verladers en transporteurs van willen profiteren”, licht de VNF in een brochure voor River-Dating toe. “Deze transportwijze beschikt over grenzeloze mogelijkheden voor de ontwikkeling van logistieke oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld containers, pallets, big bags of speciale vrachten. Bevrachters zijn op zoek naar transportoplossingen via het water, maar zijn niet goed op de hoogte van de gespecialiseerde diensten en services die de leveranciers aanbieden.”
Philippe Maugé legt uit hoe de VNF haar rol ziet: “Toen we in 1991 werden opgericht hadden we twee hoofdmissies: het beheer van de vaarwegen en promotie van de binnenvaart om zodoende goederen en passagiers naar het water te halen. Binnenvaart is belangrijk voor Frankrijk.”

Innovatieprijzen
Het evenement vindt plaats in Halle Freysinnet. Dat complex ligt in het centrum van Parijs, vlak bij de Seine. Parallel aan de meetings op de stands zijn er ook themalezingen gegeven over innovatieve logistieke oplossingen. Daar komen best practices aan bod, wordt gediscussieerd over innovatie en de invloed van infrastructuur op scheepsontwerpen en logistieke concepten en worden de uitkomsten gepresenteerd van een studie naar de kansen die 45-voetscontainers bieden. Vanzelfsprekend komt ook de aanleg van de nieuwe Seine-Schelde-verbinding aan bod.
Ook worden er speciale innovatieprijzen uitgereikt. Het is voor het eerst dat River Dating die toekent. Er zijn twee categorieën: voor verladers en voor logistiek dienstverleners. Per categorie worden twee prijzen uitgereikt: één voor een project dat al gerealiseerd is en één voor een concept dat nog in de planning zit.

River Dating telt dit jaar 120 exposanten en er komen vertegenwoordigers van minstens 150 verladende bedrijven en organisaties. Het evenement is op woensdag 7 en donderdag 8 december en wordt gehouden in Halle Freysinnet (adres: 55 boulevard Vincent Auriol, 75013 Paris). Op woensdag is de beurs van 09.00 tot 18.30 uur geopend; op donderdag van 09.00 tot 17.30 uur.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.