- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVlaanderen verruimt bilge-afgifte

Vlaanderen verruimt bilge-afgifte

- Advertentie -

Delen

Het Havenbedrijf Gent, NV De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal zijn vorige week gestart met het gezamenlijk inzamelen van olie- en vethoudend scheepsafval in de Gentse haven en op vijf locaties langs belangrijke vaarassen. De Nederlandse afvalinzamelaar en -verwerker Martens Cleaning is aangewezen als contractant.

Bilgeboot
Binnenvaartondernemers gaven al langer aan dat er in Vlaanderen onvoldoende mogelijkheden waren om bilge af te geven, terwijl men daar wel voor betaalt. Via een klankbordgroep ging de overheid op zoek naar oplossingen. Martens Cleaning, al jaren contractant voor onder meer SAB in Nederland, won de openbare aanbesteding die hierop volgde. Het bedrijf haalt ook in de Antwerpse haven al jaren olie- en vethoudend scheepsafval op met een bilgeboot.

(foto Martens Cleaning)

Deze beproefde methode, waar veel gebruik van gemaakt wordt, wordt nu ook toegepast in de haven van Gent. Martens Cleaning zet er dagelijks een bilgeboot in waarmee klanten die bilge willen afgeven proactief worden opgezocht.
Daarnaast gaat Martens Cleaning op vijf plaatsen langs cruciale vaarwegen met een vrachtwagen olie- en vethoudend afval inzamelen. De locaties zijn de Bierstalkaai (Lovendegem), de openbare kades in Asper, Olen en Waregem en de Wipkaai (Bornem). Op elke locatie kan één week per kwartaal op werkdagen bilge worden afgegeven. Wanneer blijkt dat dit niet voldoende is, wordt de intensiteit van de dienst verhoogd. De data waarop de inzamelwagens op de locaties aanwezig zijn, staan vermeld op www.binnenvaartservices.be.

Alleen op afroep
Zowel in de Gentse haven als langs de vaarwegen geldt dat de afgifte alleen mogelijk is op afroep. Men dient op www.binnenvaartservices.be een aanvraagformulier in te vullen en kan desnoods telefonisch contact opnemen met Martens Cleaning. De inzamelaar neemt vervolgens contact op met het schip ter bevestiging van de gevraagde inzameling.
Schippers dienen hun bilge-afgifteboekje bij zich te hebben. Ze kunnen afgewerkte olie afgeven, maar ook schroefasvetten, bilgewater, gebruikte oliefilters, poetslappen en lege olievaten. ‘Wij hopen dat iedereen zo goed mogelijk op voorhand het afgifteformulier invult zodat we weten wie er komt, wanneer en wat hij bij zich heeft’, aldus Serge Hendrickx, directeur van Martens Cleaning. ‘Daardoor kunnen we de administratie op de locatie zo beknopt mogelijk houden en ontstaan geen wachttijden.’

Het contract biedt geen mogelijkheid om naast bilges ook huisvuil in te zamelen, maar gezien de beperkte mogelijkheid voor het afgeven van huisvuil in de binnenvaart, accepteert Martens Cleaning bij wijze van promotie bij elke afgifte van olie- en vethoudend afval ook twee zakken huisvuil.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -