- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVerwarring en ergernis over ‘Declaration’

Verwarring en ergernis over ‘Declaration’

- Advertentie -

Delen

Het persbericht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de Declaration of Nijmegen heeft ergernis gewekt in de binnenvaart. Tijdens de conferentie Ports and the City in Nijmegen ondertekende minister Cora van Nieuwenhuizen op 12 april deze intentieverklaring om schepen te vergroenen samen met enkele vervoerders, verladers en andere overheden. In de berichtgeving meldde het ministerie echter dat ‘de binnenvaartsector’ achter het akkoord voor minder broeikasgassen stond.

Nadat de ASV als eerste reageerde met een ingezonden brief en de suggestie dat dé binnenvaart getekend had, misleidend was, stelt nu ook Koninklijke BLN-Schuttevaer dat het bericht niet juist is en verwarring heeft veroorzaakt. De organisatie heeft samen met het CBRB een brief aan de minister geschreven.

 

Niet benaderd

Ondertekenaars van de Declaration of Nijmegen zijn onder andere BCTN, Heineken, Friesland Campina, North Sea Port, NedCargo, Danser Group, Port-Liner en de gemeenten Rotterdam en Nijmegen.

De brancheorganisaties zijn niet benaderd om er over mee te denken of gevraagd te ondertekenen, aldus BLN-Schuttevaer. Directeur Khalid Tachi van het Expertise- en InformatieCentrum Binnenvaart heeft wel een handtekening gezet, maar, zo schrijft BLN-Schuttevaer “niet namens de sector, maar als kennis- en expertisecentrum”.

 

Green Deal

“De binnenvaart bestaat naast containervaart echter ook uit schepen die droge bulklading vervoeren, uit tankvaart en naast rederijen ook uit particuliere scheepseigenaren, operators en bevrachters”, aldus BLN-Schuttevaer. “Akkoorden over doelstellingen op deze gebieden met de overheid dienen naar onze mening dan ook met de gehele sector te worden overeengekomen.”

De organisaties wijzen minister van Nieuwenhuizen erop dat de sector met de overheid in gesprek is  over de Green Deal en de klimaatdoelstellingen. Daar willen ze mee door “langs de daarvoor recent gemaakte en bestaande afspraken. Dus sectorbreed, gedragen en daarom mede gevoerd door de brancheorganisaties die de gehele sector vertegenwoordigen.”

foto: Minister Cora van Nieuwenhuizen zet haar handtekening tijdens de conferentie in Nijmegen. (foto Frank Antonie van Alphen)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -