Verder met kribverlaging Midden-Waal

0

De werkzaamheden van Rijkswaterstaat voor het verlagen van kribben in de Midden-Waal zijn weer gestart. Dit project wordt uitgevoerd in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier.

Op dit moment werkt aannemingsbedrijf L. Paans & Zonen bij Beneden-Leeuwen aan de alternatieve kribwortels. Dit is de aansluiting van de krib op de oever om het wegspoelen van de krib te voorkomen. De aannemer is begin mei begonnen met de voorbereiding daarvan.
Als het water lager staat, start de aannemer met de verlaging van de resterende zeventig kribben op de Waal van Beneden Leeuwen tot en met Nijmegen. De aannemer gaat zoveel mogelijk vanaf het water aan de slag met de kribben. Als het water erg laag staat, wordt vanaf de oever gewerkt.

Geen hinder
De vaargeul blijft vrij tijdens de werkzaamheden, zodat de scheepvaart geen hinder ondervindt. Eerst wordt het materiaal dat uit de krib komt, afgevoerd. Daarna wordt filtermateriaal aangebracht. Firma L. Paans & Zonen BV gebruikt hiervoor geen doek, maar een filterlaag van steenslag. Deze filterlaag zorgt er voor dat het fijne kernmateriaal niet wegspoelt.

Ruimte voor de Rivier

De kribben in de Waal worden verlaagd in het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Het doel van de maatregelen is om de hoogwaterveiligheid in Nederland te vergroten door het creëren van een grotere waterafvoer.
In totaal worden er ongeveer 450 kribben verlaagd in de Waal. Het verlagen zorgt voor daling van de waterstand bij zeer hoogwater (16.000 m3/sec bij Lobith). Door kribverlaging vindt het water gemakkelijker zijn weg terwijl de vaargeul behouden blijft.
 

Daarna komt op de krib een toplaag. De stenen van de oude kribben worden indien mogelijk weer opnieuw gebruikt.
Na Beneden-Leeuwen volgen Boven-Leeuwen, Deest, Beuningen en Oosterhout. De planning is om medio oktober de kribben gereed te hebben en in ieder geval uiterlijk 14 december klaar te zijn met de werkzaamheden.

Ophemert-Gorinchem
Na deze werkzaamheden van fase 2 volgt fase 3. De aanbesteding daarvoor is momenteel aan de gang. In die fase worden 250 kribben verlaagd tussen Ophemert en Gorinchem.
Tussen Wamel en Ophemert worden als alternatief van kribverlaging twee langsdammen met een oevergeul aangelegd. De kribben achter de dammen worden verwijderd, de kribben tegenover de dammen blijven ongewijzigd. Fase 3 is de laatste fase van het project Kribverlaging Waal.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.