Veel te zien, doen en beleven tijdens HISWA Amsterdam

0

Dinsdag 6 maart begint de HISWA Amsterdam Boat Show. Op de beurs vertelt Laura Dekker voor het eerst het complete verhaal van haar indrukwekkende wereldreis. Over de stormen, het wekenlang dobberen tijdens windstilte op de Stille Oceaan en de nachten zonder slap om haar boot zelfstandig over de woelige oceanen te loodsen. Uiteindelijk volbracht de nu 16-jarige haar veelbesproken tocht. Ze vertelt erover in het Zeiltheater op de HISWA 2012 die van 6 tot en met 11 maart in Amsterdam RAI plaatsvindt.

De aanwezigheid van Dekker illustreert dat de grootste watersportbeurs van de Benelux veel meer te bieden heeft dan alleen vaartuigen. Het concept is ingrijpend veranderd en uitgebreid, de beursindeling helemaal omgegooid. Naast circa 500 sportboten, sloepen, zeilboten en motorjachten, een groot aanbod aan accessoires en 300 exposanten biedt HISWA 2012 volop ingrediënten voor een spetterende dag uit met vrienden of familie. Het bassin van de Water Fun Zone is tweemaal zo groot als voorgaande jaren en biedt ruimte aan nóg meer activiteiten en watersporten, zoals duiken en zelfs hengelsport.

Er zijn workshops en clinics waarbij bezoekers zelf in actie kunnen komen. (foto’s HISWA)

En dus zal Laura Dekker op de beurs niet alleen praten, maar komt ze ook in actie. Samen met bezoekers. Zo gaat ze jongeren ‘zeilkneepjes’ leren in de Water Fun Zone. Daar concentreert HISWA tientallen spetterende activiteiten voor jong en oud in een 50 meter lang bassin.

Zeiltheater
Ook Henk de Velde geeft acte de présence op de HISWA. De ervaren zeebonk vertelt waarom hij terugkwam van zijn ‘never ending voyage’. Daarnaast nemen zeilers uit de Nederlandse kernploeg de bezoekers elke dag mee in hun voorbereiding op weg naar de Olympische Spelen van 2012 in London. Verder biedt het programma van het Zeiltheater ook onderwerpen als de Volvo Ocean Race, zeilen op de Waddenzee, zeiltrim, zwaar weer zeilen en ‘Atlantic met kids’. Op alle beursdagen zijn de doorlopende sessies gratis bij te wonen.
Watersport komt in de breedste betekenis van het woord aan bod op de HISWA Amsterdam Boat Show. In het Elektrisch varen paviljoen komen elektrisch varen, hybride boten, aandrijvingen en energievoorzieningen aan bod. Hier laat HISWA de bezoeker kennis maken met alle unieke mogelijkheden van elektrisch varen en worden de tien winnaars van de Frisian E-Performance Challenge getoond in samenwerking met de Stichting Elektrisch Varen.

Meteen proefvaren
Voor het eerst zijn er op het buitenterrein boten te bewonderen en bestaat de mogelijkheid om met een sloep of een sportboot een proefvaart te maken in RAI-Haven. In het weekend kunnen jongeren hier ook in rubberbootjes met buitenboordmotor varen. HISWA hoopt op veel gezinnen; daarom hebben jongeren tot en met 16 jaar gratis toegang.

Naast nieuwe boten zijn er ook gebruikte boten. Ook is er dit jaar weer een Onderhoudspaviljoen; daar kunnen bezoekers vragen stellen aan professionals en producten uitproberen en aanschaffen.
Wie van wat meer pk’s houdt, kan zijn hart ophalen in de Powerboat Zone met een hele serie wedstrijdspeedboten uit verschillende klassen. Ook is dit jaar de duiksport aan de beurs toegevoegd: op het Duikpaviljoen kunnen beursbezoekers terecht voor informatie en er zijn diverse aanbieders van duikproducten te vinden. Ook proefduiken is mogelijk onder deskundige begeleiding in een duiktank en in de Water Fun Zone.
Op de stand van Sportvisserij Nederland zijn diverse activiteiten te doen. Beursbezoekers kunnen in twee drilsimulatoren het gevecht aangaan met een karper, snoek of meerval. Presentatoren Ed Stoop en Marco Kraal van Vis TV geven acte de présence en beantwoorden prangende visvragen. Tevens kunnen bezoekers bij Sportvisserij Nederland terecht voor informatie over de Vispas.

Meer dan 200 workshops
Het plezier spettert ervan af. Er valt veel te zien, te doen, te beleven én te leren tijdens HISWA Amsterdam Boat Show. Van de meteo clinics tot de workshops voor het onderhoud van boten. In totaal zijn er meer dan 200 gratis workshops.
De HISWA Amsterdam Boat Show is van 6 tot en met 11 maart in de RAI.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.