Vakantietijd laat zich voelen in transportsector

0

Dat het vakantietijd is, laat ook de Transportindex zien. Die is vorige week nog wat verder gedaald: naar 81,64. Dat is volgens de samenstellers van de marktindex "een vrij normaal niveau voor de tijd van het jaar". Vorig jaar stond de index rond deze tijd op 84,34. Een jaar eerder was de stand 80,60. Het huidige niveau zit daar tussenin.

 

 (foto Tekst & Toebehoren)

De Transportindex (TRX) is een initiatief van Nieuwsblad Transport, Nationale Databank Wegverkeersgegevens, Wolters Kluwer Teleroute, Panteia/NEA en Koninklijke Dirkzwager. De index wordt gemaakt op basis van de meest actuele gegevens over vrachtvervoersbewegingen in alle hoeken van de Nederlandse economie. Gaat de index omlaag dan neemt de hoeveelheid lading af; gaat hij omhoog dan neemt de vrachthoeveelheid toe.
Er zijn delindexen voor de verschillende modaliteiten en een samengestelde index voor de totale transportmarkt. Luchtvracht en spoorvervoer worden (nog) niet meegewogen.

Binnenvaart scoort het laagst
De binnenvaart zit het laagst van de verschilende vervoersvormen: 77,31. Maar dat is nog wel beter dan de 71,51 van een jaar geleden.  
De wegvervoerindex is de afgelopen weken wel snel gedaald. Twee weken geleden stond de teller nog op 92,22. Nu is die 81,15. De deelindex voor de zeescheepvaart laat een ander beeld zien. Die steeg juist met ruim een punt naar 94,68. 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.