Utrecht wil meer recreatievaart

0

Het Utrechtse college van b en w wil de recreatievaart in de stad stimuleren. Dat moet onder andere gebeuren door extra ligplaatsen voor de recreatievaart te maken, de vaarroute Nieuwegracht beperkt open te stellen voor commerciële rondvaarten (met elektromotoren), meer op- en afstaplocaties voor boten en beter toezicht en handhaving op waterrecreatie.

Het collegevoorstel is gebaseerd op de onlangs vastgestelde evaluatie open rond- en recreatievaart. Deze evaluatie bevat een aantal aanbevelingen die het college overneemt. Ze worden in de loop van het huidige en komende vaarseizoen uitgevoerd.

Ontheffing voor commerciële elektrische boten
De afgelopen jaren is het watertoerisme in Utrecht toegenomen. Het college stelt voor de huidige tien exploitatievergunningen voor commerciële open rondvaart te verlengen. Om milieu- en geluidsoverlast tegen te gaan, stimuleert het college zoveel mogelijk het gebruik van elektrische motoren door de rondvaartschepen. Langs de Biltsche Grift en aan de Oosterkade komen oplaadpunten voor elektrische motoren.
Ze verleent ontheffing voor een beperkt aantal vergunningen voor commerciële rondvaartboten met elektromotor op de vaarroute Nieuwegracht. Dit om het rustieke karakter van deze gracht zoveel mogelijk te handhaven. Ook wordt op deze vaarroute eenrichtingsverkeer ingesteld. In september heeft verantwoordelijk wethouder De Rijk een bijeenkomst met bewoners langs de vaarroute Nieuwegracht over de maatregelen.

Vijftig extra ligplaatsen
In het voorstel wordt het aantal ligplaatsen in Utrecht verhoogd met vijftig. Aan de Timorkade komen 25 nieuwe ligplaatsen. Door de lengte van een plek te verminderen van 7 naar 6 meter worden nog eens twintig extra ligplaatsen gecreëerd in bestaande ligplaatszones. De Wittevrouwensingel krijgt vijf extra ligplaatsen door meerpalen aan te brengen.
Utrecht heeft een wachtlijst van 400 aanvragen voor een ligplaats.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.