Tweede kolk Eefde komt er!

0

De tweede schutkolk bij Sluis Eefde komt er definitief. Dat heeft minister Melanie Schultz van Infrastructuur & Milieu vandaag bekendgemaakt toen ze een bezoek bracht aan het complex. De tweede kolk komt pal ten noorden van de bestaande schutkolk.

De tweede kolk komt pal ten noorden van de bestaande schutkolk.

♦ Lees ook ‘Ook groen licht voor derde kolk Beatrixsluis’

De uitbreiding van de sluizen vermindert de wachttijd voor binnenvaartschippers. Daarnaast vormt een extra sluiskolk een uitwijkmogelijkheid voor het scheepvaartverkeer in het geval van een stremming, zoals begin dit jaar. De minister reserveert bedrag van 69 miljoen euro voor de aanleg van een nieuwe schutkolk bij Eefde. De werkzaamheden starten in 2014 en zijn naar verwachting in 2017 klaar. De komende jaren wordt duidelijk hoe en wanneer de Twentekanalen worden uitgebreid.

125 bij 12,50 meter
Uit verschillende alternatieven om de capaciteit van de sluis te vergroten, is de aanleg van een tweede kolk als “meest kosteneffectieve optie” uit de bus gekomen. De nieuw aan te leggen sluiskolk krijgt als afmetingen 125 bij 12,50 meter en is daarmee geschikt voor schepen van CEMT-klasse Va.
Sluis Eefde is de toegangspoort naar het Twentekanaal, de belangrijke vervoersader van en naar Lochem en Twente. Voor de economische ontwikkeling van de regio Twente is het belangrijk dat schepen van de klasse Va de havens in Hengelo, Enschede en Almelo kunnen bereiken. Rijkswaterstaat onderzoekt in de planstudie daarom niet alleen de uitbreiding van sluis Eefde, maar ook de effecten voor de verruiming van het oostelijk deel van de Twentekanalen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.