Tijdelijke subsidieregeling stimulering modal shift van weg naar water of van weg naar spoor 2021

0

Stap nu over op transport per binnenvaart!

Het rijk helpt u hierbij door middel van de subsidieregeling #modalshift van weg naar binnenvaart en spoor. Deze regeling is sinds 1 april 2021 geopend en gepubliceerd in de Staatcourant. Wij geven u graag informatie over wat de regeling in hoofdlijnen inhoudt.

Doel en aanleiding

Om de verplaatsing van het goederenvervoer vanaf de weg te versterken (de zogeheten modal shift) is er een modal shift-maatregel van weg naar water aangekondigd in de Goederenvervoeragenda. Later is daar de verplaatsing naar de modaliteit spoor bij gekomen. Met deze regeling wordt gekozen voor het stimuleren van de verplaatsing van doorgaand goederenvervoer van de weg naar de binnenvaart en het spoor. Dit om de weg als transportmodaliteit te ontlasten, en congesties op de belangrijkste doorgangsroutes voor het goederenvervoer terug te dringen. Verplaatsing van vrachtvervoer van de weg helpt bovendien bij het beheersbaar houden van de kosten van het beheer en onderhoud van het hoofdwegennet.

Kees Modderman
Kees Modderman, logistiek adviseur bij Bureau Voorlichting Binnenvaart

Wat houdt de regeling in?

De regeling richt zich hoofdzakelijk op de goederenvervoercorridors Oost en Zuidoost, oftewel de hoofdwegen, spoorwegen en vaarwegen tussen de haven van Rotterdam naar Duitsland via regio’s Arnhem-Nijmegen en Venlo. Daarnaast kunnen er ook activiteiten in aanmerkingen komen, die inzetten op de verplaatsing van weg naar spoor in overige delen van Nederland.

Vanuit deze regeling wordt een bijdrage gegeven in bedrijfsmatige kosten die rechtstreeks samenhangen met:

– de organisatie van de bundeling van vrachten om deze structureel te verplaatsen van de weg naar de binnenvaart en/of spoor
– de daarmee samenhangende investeringen in aanpassing van werkprocessen, opslag en overslagfaciliteiten
– in het beter faciliteren van deze modal shift-processen

Voor meer informatie en het aanvragen van een subsidie verwijzen wij u naar de website van de Topspector Logistiek. De hele subsidietekst is te vinden op de website van de Staatscourant.

Mocht u hulp nodig hebben bij het invullen van de aanvraag of heeft u andere vragen neem dan contact op met het Bureau Voorlichting Binnenvaart: info@bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl of via ons telefoonnummer: (010) 412 91 51.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.