Subsidie voor afmeeronderzoek

0

Minister Schultz subsidieert en onderzoek naar het effect van passerende schepen op afgemeerde schepen met 516.000 euro. Dat geldt komt uit het Subsidieprogramma ZeehavenInnovatieproject.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen het Joint Industry Project ROPES (Research On Passing Effects on Ships). Daarin werkenonderzoeksinstituten MARIN en Deltares samen met het Havenbedrijf Rotterdam en de Rotterdamse consultancybureaus Svasek en PMH om schepen beter af te meren langs drukke scheepvaartroutes.

“Door de groei van de scheepsgrootte en de scheepvaart als geheel worden havens en terminals langs vaarwegen steeds intensiever gebruikt. Passerende schepen kunnen door zuiging grote krachten op afgemeerde schepen uitoefenen”, aldus MARIN. “Als gevolg hiervan ontstaan grote langs- en dwarsbewegingen en piekkrachten in het afmeersysteem. Dit kan grote nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid van mensen, laad- en losinstallaties, lading en schip, maar ook voor de vlotte afhandeling van scheepvaart en het laad- en losproces. Op verschillende locaties in zee- en binnenhavens met een nauwe doorvaart, zijn regelmatig incidenten waarbij schepen losbreken van kade of steiger door grote schepen die op korte afstand passeren.”

Computermodel
Binnen ROPES wordt een computermodel ontwikkeld om deze belastingen op afgemeerde schepen te kunnen berekenen. Voor dit model voeren de onderzoekers in de haven van Rotterdam praktijkmetingen uit. Modelproeven op schaal worden gedaan door MARIN in Wageningen, Deltares in Delft en het Waterloopkundig Laboratorium in Borgerhout (Antwerpen).
Het driejarig project bestaat uit twee fasen. In de eerste fase ligt de nadruk op de praktijkmetingen en de ontwikkeling van het computermodel. “De tweede fase kent een wetenschappelijke component waarin de kennisleemtes door middel van modelproeven worden ingevuld en een toegepaste component waarin het concept voor dynamisch geregelde afmeersystemen ontwikkeld wordt.”
Het totale budget voor ROPES is 1,5 miljoen euro. 516.000 euro komt van subsidie. De rest wordt bijeengebracht door twintig participerende bedrijven. Het gaat hierbij om de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen en om andere havenbedrijven, ingenieursbureaus en leveranciers van afmeersystemen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.