Held Marko blijft nuchter onder redden drenkeling

0

Marko Rakuljic redde donderdagavond 22 april uit de ijskoude Rijn in Arnhem het leven van een jonge drenkeling. Het maakte van de nuchtere stuurman van partyschip Jules Verne de held van de week op het tv-journaal in zijn vaderland Kroatië.

De Jules Verne lag afgemeerd in Arnhem nabij de Mandelabrug. Rakuljic was aan boord met Constant Geerling van Constant in Beweging, de rederij die eigenaar is van het schip. De 35-jarige stuurman hoorde tumult op de kade en zag iets in het ijskoude water. “De politie stond op de kant te kijken. Rakuljic kwam echter direct in actie en roeide met een vlot naar de drenkeling,” vertelt Geerling.

Gewoon handelen

“De vanaf de brug in de Rijn belande drenkeling hield zich aan de toegeworpen boei vast van de cruisseschip de Zonnenbloem. Hij was inmiddels zwaar onderkoeld,” zegt Geerling. “Je kon aan zijn reactie zien dat Rakuljic een rustige, ervaren schipper is die weet te handelen.”

Hij bracht de jongen die van de brug was gevallen naar de kant. Met de hoogwerker van de brandweer werd de drenkeling op de kade getild. Vervolgens ontfermden de politieagenten en ambulancemedewerkers zich over de zwaar onderkoelde man. Die maakt het inmiddels goed.

Overlevingspak

Rakuljic kreeg daags na de redding voor zijn heldhaftig optreden een bos bloemen van de politie. Hij vond zijn actie eigenlijk heel normaal, vertelt Geerling. “Een mens in nood die help je toch.”

Waar Rakuljic zich echter wel over verbaast is dat iedereen op de kant stond te kijken. “Niemand kon iets doen door het koude water. Het zou handig zijn als er achterin de kofferbak van een politieauto een overlevingspak ligt, dan kan je de drenkeling gewoon redden.”

Televisie

Als klapstuk voor de held bleek er een filmpje in zijn thuisland op het Journaal uitgezonden te worden. Niet alleen in Arnhem is hij een held, maar ook in Kroatië. “Je ziet aan alles wat je ook aan reddingsmiddelen aan boord hebt, er moet iemand gewoon adequaat optreden”, stelt Geerling.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.