Sluizen Twentekanaal eerder klaar

0

In de afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat grootschalige renovaties uitgevoerd aan de sluiscomplexen in het Twentekanaal. Het gaat om de sluizen bij Eefde, Delden en Hengelo. Een aantal weekends was daardoor het scheepvaartverkeer gestremd. Afgelopen weekend zijn de werkzaamheden afgerond.

Vorig jaar bleek tijdens inspecties dat de lagers in de tandwielkasten in de sluiscomplexen aan het eind van hun levensduur waren. Deze tandwielkasten zorgen ervoor dat de sluis geopend en gesloten kan worden. Vernieuwing was noodzakelijk.
Omdat het werk zou leiden tot stremmingen is Rijkswaterstaat vorig jaar met belanghebbenden in overleg gegaan. Daarom werd in juni een bijeenkomst gehouden voor alle bedrijven langs het Twentekanaal. Tijdens die bijeenkomst heeft Rijkswaterstaat uitgelegd wat de bedoeling was en konden de bedrijven ideeën en suggesties geven om de hinder zo beperkt mogelijk te houden. De informatie uit deze avond is door Rijkswaterstaat gebruikt tijdens de aanbesteding.

Lagers vervangen
Het werk bestond uit het vervangen van de lagers in de tandwielkasten. Hiervoor is het dak bij iedere sluis gelicht, waarna de tandwielkasten met een kraan uit de sluis getild werden. Vervolgens zijn ze naar de fabriek vervoerd waar ze gereviseerd werden.
Aan het eind van elk weekend zijn de kasten weer op dezelfde manier teruggeplaatst. In Hengelo zijn daarnaast nog enkele cilinders vervangen en werden de sluiskolk en de sluisdeuren geïnspecteerd. Hiervoor werd de sluis droog gezet.

Uitvoering
Nu is het werk aan alle sluizen (Eefde, Delden, Hengelo) gereed. Bij de start werd uitgegaan van zes stremmingperiodes. De activiteiten verliepen echter zo voortvarend dat het nu, na vier weekends, al gereed is.
Ook het laatste weekend, bij de sluis Eefde, ging alles voorspoedig. Al zondagavond om 18.00 uur kon de sluis weer in bedrijf genomen worden. Vervolgens is de gehele nacht geschut.

Sluis Hengelo
Bij de inspectie van de sluis Hengelo is gebleken dat daar nadere werkzaamheden nodig zijn. Dit betekent dat daar in de nabije toekomst nogmaals gewerkt gaat worden. Rijkswaterstaat start op korte termijn met de voorbereidingen. Ook dan zal weer als uitgangspunt gelden dat de hinder zo minimaal mogelijk moet zijn.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.