Sefarina eerste zeeschip dat LNG bunkert in Moerdijk

0

De nieuwe gastanker Sefarina van Chemgas heeft zaterdag LNG gebunkerd aan de kade in Moerdijk. Het was het eerste zeeschip dat LNG kwam bunkeren voor het Moerdijks Havenbedrijf. De twee grote witte tanks op het dek van de Sefarina werden in een kleine zes uur gevuld. Drie LNG-tankwagens van DB Schenk voerden de zestig ton LNG aan van de Gate Terminal in Rotterdam.

Het is niet voor het eerst dat er LNG wordt gebunkerd in Moerdijk. Wekelijks komt de LNG-aangedreven tanker Sirocco – eveneens van Chemgas – voor de kant om te bunkeren. Er is een stuk kade voor vrijgemaakt, dat eenvoudig kan worden afgezet om de veiligheid bij de bunkering te waarborgen.

De Sefarina aan de kade in Moerdijk op zaterdagmiddag 15 augustus
De Sefarina aan de kade in Moerdijk op zaterdagmiddag 15 augustus

Voor Chemgas is LNG belangrijk als brandstof. De Sefarina heeft evenals het nog in aanbouw zijnde schip Sundowner een Wärtsilä Dual Fuel Motor, waarmee ook diesel kan worden gestookt. ‘We starten op met diesel en schakelen zo snel mogelijk over op LNG als brandstof’, vertelt machinist Bart van der Plas van de Sefarina. Hij en de HWTK Frenk Andriessen hebben cursussen gevolgd om met het nieuwe type motor om te leren gaan. Voor de vaart zelf maakt het niet zoveel uit, zegt kapitein Huub van Duijn. ‘Behalve dat je het dek niet zoveel hoeft schoon te maken omdat er vrijwel geen roet meer uit de uitlaat komt.’ En daar was het allemaal om begonnen: LNG is een veel schonere brandstof dan diesel.
Chemgas is partner in het Europese LNG Masterplan en studeert hard op de mogelijkheid om LNG ook met een binnenschip te kunnen vervoeren.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.