- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsSchipperskerstfeest in teken van een nieuw begin

  Schipperskerstfeest in teken van een nieuw begin

  - Advertentie -

  Delen

  Op 26 december is het traditionele Schipperskerstfeest. Voor de derde keer op rij vindt de viering plaats in de Bethelkerk in Zwijndrecht. Daar ontmoeten (oud-)schippers en hun families elkaar op Tweede Kerstdag.

  “Met de kerstdagen worden tradities van stal gehaald rondom een oud verhaal uit de Bijbel”. Licht het Binnenvaartpastoraat het thema van dit jaar toe. “Toch markeert de geboorte van Jezus Christus rond de jaartelling een nieuw begin! God komt naar de mensen toe en dat kan alles in het leven een nieuw begin geven. Eind december is een periode om na te denken over een nieuw begin, een nieuw jaar.”

  Hoe kan een oud verhaal zorgen voor een nieuw begin? Daarover zal Robert-Jan van Amstel, predikant uit Putten, spreken. Zanger van het christelijke levenslied Lucas Kramer zal vertellen hoe muziek in zijn leven gezorgd heeft voor een nieuw begin.

  Muzikaal programma

  Het Schipperskerstfeest heeft altijd een muzikaal programma van uitstekende kwaliteit. Dit jaar staat de uitvoering daarvan onder leiding van pianist en dirigent Arjan Breukhoven. Naast koor- en samenzang is er muzikale medewerking van een strijkkwartet onder leiding van Jasmijn Burgers. Nelline van Liere speelt op blokfluit en Matthijs Breukhoven is organist. Annelies Breukhoven-Kakes zal een gedicht voordragen.

  Na afloop is er gelegenheid om met elkaar te praten onder het genot van koffie of thee met een broodje. Door de jaren heen hebben sponsors van het Schipperskerstfeest gezorgd dat dit evenement gratis toegankelijk is voor belangstellenden. Tijdens de viering wordt een collecte gehouden voor een goed doel dat dit jaar zich richt op vluchtelingen, die worden opgevangen door schippers, dan wel hun tijdelijke woning op een schip hebben gekregen.

  Het Schipperskerstfeest op 26 december begint om 16.00 uur. Het adres van de Bethelkerk is Rotterdamseweg 73, 3332 AD Zwijndrecht. Parkeren kan het beste op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg.

  Wie niet in de gelegenheid is om naar Zwijndrecht te komen, kan via de livestream meekijken naar het kerstfeest. De link daarvoor staat op www.binnenvaartpastoraat.nl.


  Traditie

  Het Schipperskerstfeest is een traditie uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Schipperspredikant Arie van der Most organiseerde een samenzijn voor schippers en hun kinderen omdat zij toentertijd vaak van huis waren en niet dezelfde mogelijkheden hadden tot sociaal contact als mensen aan wal. Het Schipperskerstfeest werd een groot succes en kon daardoor niet in de kerk gevierd worden, maar vond plaats in de Doelen. De feestelijke kerstviering op Tweede Kerstdag bestaat al jaren uit een muzikaal programma met uitmuntende muzikanten en grote koren.

  Tegenwoordig hebben schippers dezelfde mogelijkheden voor sociaal contact als walmensen. Het Schipperskerstfeest is nu een reünie om elkaar te zien, in het drukke sociale leven. Daarom staat de viering op Tweede Kerstdag nog steeds op de agenda van veel (oud-)schippers en hun familieleden. Deelname staat open voor iedereen.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -