- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSchip loopt vast bij Nijmegen

Schip loopt vast bij Nijmegen

- Advertentie -

Delen

Woensdagochtend is rond 09.00 uur een met kolen geladen binnenvaartschip aan de grond gelopen op de Waal bij Nijmegen. Dat gebeurde ter hoogte van de Waalhaven.

Het schip kwam dwars in de vaarroute te liggen, met de boeg zowat tegen de ingang van de Waalhaven. De overige scheepvaart heeft er geen hinder van.

Harde laag

Het schip liep vermoedelijk vast op de beruchte ‘harde laag van Nijmegen’. In de Waalbocht is ruim dertig jaar geleden een laag stenen gestort om het uitschuren van de bodem te voorkomen. Doordat de bodem van de Waal door erosie geleidelijk zakt, is bij de stenen laag een probleem ontstaan. De bodem daalt rond Nijmegen jaarlijks met ruim 2 centimeter. De waterstand zakt mee. Maar de harde laag niet. Tussen de laag van stortsteen en de zandige bodem is een niveauverschil ontstaan dat steeds groter werd. Schippers zijn bekend met deze ‘drempel van Nijmegen’ en houden er doorgaans rekening mee. Met het extreem lage water van nu is dat bij het vastgevaren schip mogelijk misgegaan.

Afgelopen zondag sloeg een ander schip lek bij Nijmegen, ook door de te grote diepgang. De brandweer moest water uit het schip pompen om het drijvend te houden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -