Schiedam herontdekt zijn havens

0

Schiedam heeft grootse plannen met zijn havengebied, dat ook de ‘pitstraat van de Rotterdamse haven´ wordt genoemd vanwege alle scheepsbouw- en reparatiebedrijven die er gevestigd zijn. Ruimte creëren voor bedrijven om te groeien, verbetering van de milieukwaliteit en behoud van een gezond en aantrekkelijk woongebied, dat zijn de drie hoofddoelen van de gemeente.

Op donderdag 9 juli ondertekenden ondernemersvereniging Vijfsluizen, de vereniging van Wiltonhavengebruikers, de bedrijven in de Wilhelminahaven en de gemeente Schiedam een intentieovereenkomst. Daarin verklaren zij samen te gaan werken aan ‘de veelbelovende toekomst van de Schiedamse havens’.

 

Afspraken

Nathalie Gouweleeuw, wethouder Maritieme Ontwikkeling, is verheugd over de afspraken: ‘De haven is niet alleen economisch belangrijk, maar ook een onderdeel van Schiedam als stad. Ontwikkelingen op het gebied van verkeer, milieu, onderwijs en recreatie in de haven zijn ook van invloed op de inwoners.’

Voor de ontwikkeling van het Schiedamse havengebied heeft de gemeente samen met  bewonersverenigingen, kleine en grote bedrijven, milieudiensten, onderwijsinstellingen en het Havenbedrijf Rotterdam ambities voor het Schiedamse havengebied geformuleerd. Het doel daarvan is ‘het versterken van de kwaliteit van het gebied met daar omheen een gezonde en aantrekkelijke woonomgeving.’

 

Zijn de ambities haalbaar?

De komende tijd onderzoekt de gemeente samen met Erasmus Universiteit, TU Delft en TNO wat de toegevoegde waarde van het gebied is voor Schiedam. Daarnaast wordt gekeken of de opgestelde ambities ook haalbaar zijn.

De Schiedamse havens liggen tussen de A4, de Nieuwe Maas en Schiedam-West. Het ruilen van grond in combinatie met het ontwikkelen van het slibdepot en het braakliggende terrein daar omheen noemt de gemeente een creatieve manier om verdere groei mogelijk te maken.

 

Huisman is een van de bekendste bedrijven in de Schiedamse havens.
Huisman is een van de bekendste bedrijven in de Schiedamse havens.
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.