- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS verzamelt ladinggegevens bij Lobith

RWS verzamelt ladinggegevens bij Lobith

- Advertentie -

Delen

Schippers die de grens bij Lobith passeren, kunnen de komende tijd door de Verkeerspost Nijmegen gevraagd worden naar hun reis- en ladinggegevens. Rijkswaterstaat gebruikt deze gegevens voor het testen van een nieuw scheepvaartvolgsysteem: IVS Next.

Schippers zijn verplicht zich te melden als zij Nederland binnenvaren of verlaten. Dit volgt uit het verkeersbesluit statistische gegevens (voor het Centraal Bureau voor de Statistiek) en uit de meldplicht voor bepaalde categorieën schepen. Veel schippers doen dat via het elektronische systeem BICS of door de verkeerspost Nijmegen via VHF 19op te roepen om hun gegevens te laten invoeren.

 

Koppeling met AIS

IVS Next koppelt AIS-gegevens aan reis- en ladinggegevens. Zo is voor Rijkswaterstaat sneller zichtbaar welke schepen zich nog niet hebben gemeld en welke gegevens eventueel ontbreken.

Rijkswaterstaat gaat de komende tijd vanuit Verkeerspost Nijmegen actief schippers benaderen om de ontbrekende gegevens op te vragen. Omdat Rijkswaterstaat verplicht is om de geregistreerde reis- en ladinggegevens door te geven aan het CBS in Heerlen hoeven schippers hun reizenoverzicht (voorheen de maandstaat) daar niet meer apart te melden.

 

IVS Next

Met IVS Next heeft Rijkswaterstaat alle benodigde informatie bijeen voor de verkeersbegeleiding. IVS Next is onderdeel van de ontwikkeling naar corridorgerichte bediening en begeleiding. Met vroegtijdig inzicht in de reisbestemmingen van de verschillende schepen wil Rijkswaterstaat op termijn de bediening van sluizen en bruggen over een complete vaarroute (corridor) efficiënt plannen. Dat kan dan bijdragen aan een vlotte doorstroming.

(foto Gouwenaar)

De geregistreerde informatie is ook van groot belang bij incidenten, aldus RWS. “Zo is sneller bekend naar hoeveel personen eventueel gezocht moet worden of welke gevaren er voor de omgeving kunnen optreden in geval van een calamiteit.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -