Rijkswaterstaat bouwt extra ligplaatsen bij Bernhardsluis

0

Nog dit jaar start Rijkswaterstaat met het realiseren van drie extra ligplaatsen bij de Prins Bernhardsluis in het Amsterdam-Rijnkanaal. ‘Met de aanleg willen we nautisch onveilige situaties voorkomen in de omgeving van de remmingwerken door het tekort aan wacht- en overnachtingsplaatsen aan te pakken’, zegt Ype Heijsman, directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat.

In opdracht van Rijkswaterstaat start aannemer Hakkers uit Werkendam met de werkzaamheden bij de Prins Bernhardsluis in Tiel. De aannemer, die op 17 juni 2015 het werk gegund kreeg, begint met het aanbrengen van meerpalen en loopbruggen. De loopbruggen staan in verbinding met een te verlengen ontsluitingsweg naar de openbare weg.

De ligplaatsen hebben na aanleg een levensduur van 50 jaar en zijn naar verwachting minimaal 10 jaar onderhoudsvrij. In totaal wordt er 620 meter aan ligplaatsen aangelegd met een maximale breedte van 25 meter. Een stuk van 440 meter daarvan wordt ontsloten door de loopbruggen; het resterende gedeelte krijgt geen walaansluiting.

 

Weinig hinder voor scheepvaart

Schippers ondervinden weinig hinder, belooft Rijkswaterstaat. Ze dienen wel hun snelheid aan te passen bij het passeren van de werklocatie. Ze worden via borden geïnformeerd. Het werk wordt grotendeels vanaf het water gedaan.

De Prins Bernhardsluis ligt in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Tiel. Het sluiscomplex bestaat uit twee schutkolken. De oudste stamt uit 1952, is 350 meter lang en 18 meter breed. De tweede kolk is gebouwd in 1974 en is 260 meter lang en 24 meter breed. De bredere kolk is geschikt voor de 4-baksduwvaart (CEMT-klasse VIb).

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.