- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekRegenboog

Regenboog

- Advertentie -

Delen

Bemanningseisen aanpassen  om het personeelstekort is de beugel verruimen als iets er niet door kan. Dat is een fout argument. Dat wil niet zeg­gen dat je de beugel niet moet verruimen, dus dat de bemanningseisen niet achterhaald zijn en dat een reële aanpassing ervan het tekort aan personeelsleden omlaag kan brengen. Bemanningseisen. Het woord zelf is zelfs achterhaald. ‘Bemanning’ is namelijk allesbehalve regenboogproof, ofwel genderneutraal. 

Die regenboog is een mooie meta­foor: alle kleuren een eigen plekje. Als je regenboogproof handelt, heb je evenveel respect voor iedereen. Dus geen onderscheid tussen man en vrouw, en ook geen mensen buitensluiten die door hun geaardheid tussen de wal en het schip dreigen te vallen. De Time had een paar weken geleden de foto van een transgender op de voorpagina. Dat leek wel een Escher-tekening. Het ene moment zag je een vrouw, het andere een man. Zelfs dat is fout, want je hersenen blijven het beeld in een hokje stoppen, terwijl je verondersteld wordt alle schakeringen tegelijk niet in aparte hokjes te herbergen. Nou zijn er mensen die vrezen dat dit leidt tot perverse taferelen (een beetje een variant op het douchen na  het korfballen) maar je moet ruim denken. In de binnenvaart denkt iedereen ruim want zonder ruim kun je niets vervoeren.

Kennelijk is er dus een andere oorzaak waardoor het personeelstekort in de binnenvaart begint te schrijnen, om het zacht uit te drukken. Is er straks nog wel groei mogelijk als er niet genoeg mannen, vrouwen etc. zijn om de schepen te beregenbogen? Even tussen jou en mij een beknopte analyse van het personeelsprobleem. Naast de eisen aan het aantal opva­renden kun je kijken naar de voorraad werkwilligen. Er zijn namelijk nog genoeg mensen die willen werken en geen werk kunnen vinden. Vraag en aanbod op elkaar aansluiten betekent dat mannetjes- en vrouwtjespluggen in elkaar moeten passen (geen idee hoe een transgenderplug eruitziet). Dat betekent dat je moet voorzien in een bestaande behoefte als je wilt dat mensen in je bedrijfstak willen werken. Mensen (M/V+) zonder werk die wel willen werken, kun je op drie manieren weren uit je bedrijfstak:

1. Bied geen leuke baan en weinig salaris.

2. Vertel niemand hoe leuk dat beroep is.

3. Maak de toegang hopeloos ingewikkeld door langdurige, veeleisende procedures en leertrajecten.

Dus: als je een leuke baan biedt die leuk betaalt, schreeuw dit van de daken en neem kandidaten bij de hand om ze de sector in te leiden. Tja, je moet wel goud stoppen in die pot, anders kun je die regenboog wel schudden. 

Delen

- Advertentie -

Meer

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -