- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRegen biedt tijdelijke verlichting maatregelen voor scheepvaart

Regen biedt tijdelijke verlichting maatregelen voor scheepvaart

- Advertentie -

Delen

De afvoer van de Rijn en de Maas is tijdelijk iets toegenomen door de neerslag van de afgelopen week. Deze extra watermassa is gebruikt om de verzilting van het IJsselmeer, Haringvliet en de Hollandsche IJssel te verminderen. Om ook de komende tijd verzilting zo lang mogelijk tegen te gaan, wordt sinds vorige week zoet water uit de Lek naar de Hollandsche IJssel gevoerd. Dat is een aanvulling op de eerdere maatregel waardoor al sinds half mei zoet water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Hollandse IJssel wordt gevoerd.

De huidige hogere rivierafvoer heeft geleid tot een verlichting van de maatregelen voor de scheepvaart. Zo wordt op minder plaatsen dan voorheen met volle kolken geschut. Op de Gelderse IJssel zijn de inhaal- en passeerverboden opgeheven. Als de rivierafvoer weer afneemt, zullen de maatregelen opnieuw genomen moeten worden, verwacht het Management Team Watertekorten.

Onvoldoende regen
De lage waterstand in de Rijn vraagt om blijvende alertheid en waakzaamheid van Rijkswaterstaat en Waterschappen. De hoeveelheid neerslag en de verdamping houden elkaar op dit moment in evenwicht. De te verwachten regen de komende weken lijkt dan ook onvoldoende te zijn om het watertekort weg te werken.
Het Management Team Watertekorten besloot gisteren om de meeste van de eerder genomen maatregelen te handhaven. “Gelukkig hebben de lage rivierafvoeren nog niet geleid tot grote problemen. Dat is te danken aan de zeer tijdige inzet van de waterbeheerders en door nog steeds slim gebruik te maken van de flexibiliteit van het Nederlandse watersysteem’’ reageert staatssecretaris Atsma.

Neerslagtekort
Alleen in de gebieden waar geen water naar toe geleid kan worden (de hoger gelegen gebieden in Nederland en delen van Zeeland), zijn er wel enige problemen door droogte ontstaan. Bij een droge zomer en lage rivierafvoeren kunnen droogteproblemen overal in Nederland ontstaan. Daarom blijven de waterbeheerders alert en blijven eerder genomen preventieve maatregelen, zoals de peilverhoging op het IJsselmeer en Markermeer en beregeningsverboden van kracht.
Op deze manier wordt een buffer in stand gehouden, voor een langer neerslagtekort. Dit is nodig omdat waterbeheerders rekening houden met een sterk terugvallende aanvoer vanuit de rivieren in de komende periode. De Landelijke Coördinatiecommissie voor de Waterverdeling (LCW) en het Managementteam Watertekorten (MTW) komt wekelijks bij elkaar om de ontwikkelingen te volgen en zo nodig aanvullende maatregelen te nemen.

Droogste voorjaar ooit
Het voorjaar van 2011 was het droogste en zonnigste ooit. Ook nu de weersituatie normaal is voor de tijd van het jaar, blijven waterbeheerders alert. De afgelopen maanden is namelijk een fors neerslagtekort (152 millimeter) opgebouwd doordat meer water is verdampt dan de neerslag heeft kunnen aanvullen. De grondwaterstanden zijn hierdoor nog steeds zeer laag en de lage basisafvoer van de Rijn is zorgelijk.

Afvoeren
De afvoer van zowel Rijn als Maas is de afgelopen week licht gestegen maar blijft laag voor de tijd van het jaar. Het debiet van de Rijn bij Lobith bedraagt nu ca 1.150 m3/s. Naar verwachting daalt de afvoer naar circa 950 m3/s begin volgende week, daarna wordt nog een lichte toename van de afvoer verwacht richting de 1.200 m3/s maar de basisafvoer is en blijft laag.
Door de geringe hoeveelheid sneeuw in het Alpengebied en de huidige waterstandstand van de Zwitserse meren zal deze naar verwachting ook laag blijven. De kans op droogteproblemen blijft in de komende maanden dan ook groter dan normaal.

De afvoer van de Maas bedraagt momenteel 63 m3/s. Op basis van de weersverwachting voor deze week wordt geen wezenlijke verandering in de afvoer van de Maas verwacht.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -