Reevesluis neemt functie Roggebotsluis over

0

Door het Reevediep kan vanaf 2022 in extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel sneller worden afgevoerd via het Drontermeer en het Vossemeer naar het IJsselmeer. Voor de nieuwe bypass tussen de IJssel en het Drontermeer nemen het Rijk, de provincie Overijssel, de provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland de komende jaren vier maatregelen om het gebied rond Kampen beter te beschermen tegen hoogwater. Met de bouw van de Reevesluis maakt minister Schultz van Haegen de eerste maatregel mogelijk.

De Reevesluis neemt de functie over van de huidige Roggebotsluis. Door de aanleg van de Reevesluis wordt het Drontermeer gesplitst in twee delen: een noordelijk deel met een dynamisch peil en een open verbinding tussen IJssel via het Reevediep naar het IJsselmeer en een zuidelijk deel met een vast peil.

De nieuwe schutsluis zorgt voor een betere doorstroming van het water en houdt het waterpeil in het zuidelijk deel stabiel. Pas op het moment dat alle maatregelen in de IJsseldelta zijn gerealiseerd en het Reevediep klaar is voor gebruik, wordt de huidige Roggebotsluis verwijderd. Op die plek is dan een nieuwe brug beschikbaar voor de N307. In de aanlegperiode zijn daarom tijdelijk twee schutsluizen in gebruik.

 

Wet Natuurbescherming

Naar verwachting start de bouw van de Reevesluis in het laatste kwartaal van 2017. De bouw duurt ongeveer drie jaar. De plannen voor de aanleg van de Reevesluis zijn besproken met de bewoners en partijen in de omgeving en andere betrokkenen.

Om de Reevesluis te mogen realiseren is een projectplan Waterwet en een vergunning rondom de wet Natuurbescherming nodig. Beide stukken liggen vanaf 28 juni 2017 ter inzage in het gemeentehuis van Dronten en het provinciehuis van Flevoland in Lelystad. De stukken zijn ook te vinden op www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl. Belanghebbenden kunnen hier binnen zes weken op reageren.

 

Sloop van Roggebotsluis

De aanleg van de Reevesluis is de eerste maatregel binnen fase 2 IJsseldelta. Fase 2 bestaat uit vier deelprojecten:

· Sloop van de Roggebotsluis, de bouw van een nieuwe brug over het Drontermeer, aanpassing van de vaargeul, in combinatie met een ongelijkvloerse kruising van de N306 en de N307. En vernieuwing van de N307 tot een  stroomweg met parallelwegen, door de provincies Flevoland en Overijssel
· Versterking en verhoging van de Drontermeerdijk, inclusief de provinciale weg op de kruin (N306) door het waterschap Zuiderzeeland
· Aanleg van de Reevesluis en spuiwerk in de Reevedam door Rijkswaterstaat
· Hoogwaterbeschermingsmaatregelen voor het recreatieterrein Roggebot door provincie Overijssel

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.