- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRaketaanvallen Rode Zee: lading later in Rotterdam

Raketaanvallen Rode Zee: lading later in Rotterdam

- Advertentie -

Delen

De onrust door de raketaanvallen op schepen in de Rode Zee zal deze maand zorgen voor extra drukte op de Rotterdamse containerterminals, verwacht Havenbedrijf Rotterdam. Het heeft verder waarschijnlijk weinig effect op de totale overslag van de Rotterdamse haven.

Havenbedrijf Rotterdam verwacht wel dat de overslagcijfers van 2023 ongeveer 1,25 miljoen ton lager uitvallen. Dat komt doordat die lading door de vertraging pas na de jaarwisseling arriveert. Dat ‘verlies’ komt dan weer ten gunste van de resultaten van 2024.

Omvaren

Veel zeeschepen vanuit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië zijn de laatste weken omgevaren langs Kaap de Goede Hoop. Dat is ruim 6.000 kilometer langer. Het betekent containerschepen een extra vaartijd van acht tot twaalf dagen.

Havenbedrijf Rotterdam vermoedt dat de containeroverslag in de laatste twee weken van december ongeveer 65.000 TEU (standaardmaat voor containers), goed voor zo’n 650.000 ton.

Suezkanaal

De impact op de overslag van natte bulk is geschat op maximaal 0,5 miljoen ton. Iedere maand gaat er door het Suezkanaal ongeveer 2,4 miljoen ton Rotterdamse natte bulk, maar lang niet alle bulkschepen zijn omgevaren. Maandelijks wordt er ongeveer 0,5 miljoen ton droge bulk (onder andere kolen en ijzererts) door het Suezkanaal naar Rotterdam vervoerd. De maximale impact voor deze type lading houdt het Havenbedrijf op ongeveer 0,1 miljoen ton.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -