Poolse leerlingen hier op stage

0

Morgen (maandag 23 mei) komen 25 leerlingen uit Polen naar Nederland om voor een 5-daagse vaarweek aan boord te gaan van een Nederlands trainingsschip. De leerlingen in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar volgen in Polen een 4-jarige mbo-opleiding op één van de twee binnenvaartopleidingen in Naklo nad Notecia en Kedzierzyn-Kozle.

Wegwijs maken
De leerlingen worden al vroeg wegwijs gemaakt in Nederland zodat ze over enkele jaren geschikt zijn om door te stromen naar een Nederlandse vervolgopleiding en zo goed voorbereid de Nederlandse binnenwateren op kunnen. Tijdens hun Nederlandse stage varen ze, bezoeken ze sluizen bezocht en krijgen ze les over tal van thema’s aan boord, waaronder de cultuurverschillen tussen Oost- en West-Europa.
Het project is een samenwerking tussen SwetsODV, het Maritiem Instituut de Ruyter uit Vlissingen en de twee Poolse binnenvaartscholen.
SwetsODV is specialist in flexibel werk voor nautisch personeel en is gevestigd in Zwijndrecht, Almelo en Poznan (Polen).
“Deze unieke samenwerking is een winst voor alle betrokken partijen” zegt Johnny Saija, divisiemanager Binnenvaart bij SwetsODV. “De Poolse studenten bieden wij een kans om met een 4-jarig leerprogramma een eerste kennismaking te geven met de West-Europese binnenvaart. SwetsODV wil investeren in deze leerlingen; zij zijn immers een deel van onze toekomst.”

Overstap
De komende jaren dreigt een groot tekort aan gekwalificeerd binnenvaartpersoneel. Veel Poolse zeevarenden zijn volgens SwetsODV geïnteresseerd in een baan in de binnenvaart vanwege de kortere perioden dat ze dan van huis zijn. "Zij hebben wel een ruime ervaring op zee; echter dit is niet direct voldoende om een goede overstap te maken. Daarom is het goed om ook op de enige twee overgebleven binnenvaartopleidingen gericht binding te krijgen met de arbeidskrachten van de toekomst!"

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.