Peter van Dalen; een man met een mislukte missie? [opinie]

0

Geachte heer van Dalen, afgelopen week las ik wederom, dat U door blijft drammen over Uw idee, dat Engels de voertaal voor de binnenvaart moet worden. Zoals we allen weten is een motie, van U, hierover weggestemd in het Europees parlement. Dit besluit houdt in, dat de meeste volksvertegenwoordigers in het Europees parlement dit niet nodig vinden.
Ook U bent volksvertegenwoordiger, meneer van Dalen. Dit houdt in dat U, gekozen door het Nederlandse volk, Nederland mag vertegenwoordigen in het Europees parlement. Als goede volksvertegenwoordiger doe je natuurlijk wat je achterban van je verlangt. Eén ding kan ik mij niet voorstellen, dat Uw achterban (de Christen Unie) zit te wachten op Uw gedram over het Engels. Ik krijg meer het idee dat U probeert over onze rug geschiedenis te schrijven. In Uw vorige functie bij IVW is U dat aardig gelukt, in negatieve zin dan wel te verstaan. Het was er nog nooit zo’n puinhoop sinds er een leidinggevende is weggegaan.
U durft zelfs te beweren dat er gewonden en doden zijn gevallen in de binnenvaart door communicatiefouten. Kunt U deze bewering onderbouwen met feitelijke cijfers? Heeft U er weleens over nagedacht hoeveel gewonden en doden er misschien kunnen vallen als een Duitse schipper in het Engels, tegen een Nederlandse schipper (die vloeiend Duits spreekt) uit gaat leggen op de Main of Neckar wat hij wil. Ik wel en ik voorzie nu al grote problemen. Ik zou U erop willen wijzen dat wij in de praktijk heel weinig communicatieproblemen hebben. Af en toe met een Fransman, Tsjech of Roemeen, maar dit staat niet in verhouding met de ellende die ik U kan voorspellen, als U door blijft drammen over het Engels. Heeft U weleens nagedacht hoe er gehandhaafd moet worden?! Een Duitse WSP-er, die zelf geen Engels spreekt, gaat een bekeuring maken tegen een Duitse en een Nederlandse schipper, omdat ze Duits spraken in plaats van Engels. Ik wil uiteraard die bekeuring wel in een Engelse vertaling hebben.
Wat betreft de communicatie tussen zeevaart en binnenvaart, kan ik U het volgende meedelen; in het gebied waar wij varen, merk ik in de praktijk dat wanneer er problemen over communicatie zijn, de verkeersposten dit uitstekend oplossen.
Ik hoop dat U zich in de toekomst drukker gaat maken over dingen die er toe doen. Neem een voorbeeld aan Uw vroegere leermeester, De Heer L. van der Waal een echte volksvertegenwoordiger, die hoorde je alleen als het echt nodig was!

Hens van Buren
mts Hanna

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.