Overslag Rotterdam licht gedaald

0

De overslag in de Rotterdamse haven lag in het eerste kwartaal van 2014 met 109 miljoen ton 0,2 procent onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. Er werden minder ruwe olie (-2 procent), minerale olieproducten (-14 procent) en overig nat massagoed (-14 procent) overgeslagen. Aan de positieve kant eindigden ijzererts en schroot (+5 procent), kolen (+15 procent), agribulk (+69 procent), overig droog massagoed (+13 procent), containers (+1 procent), roll on/roll off (+9 procent) en overig stukgoed (+9 procent).

President-directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam zegt in een toelichting: ‘De dalende tendens van de tweede helft van 2013 zette aanvankelijk door, maar dankzij een sterke maand maart bleef de overslag in de eerste drie maanden toch bijna gelijk.’ Voor heel 2014 rekent hij op een kleine groei.
Zijn aandacht gaat vooral uit naar structurele ontwikkelingen die de haven van Rotterdam onder druk zetten. ‘Het gaat daarbij om de overcapaciteit in de Europese raffinagesector, de snelle opkomst van Amerikaans schaliegas die investeringen in de Europese chemie onder druk zet en veranderingen in de containersector. Reders bouwen steeds grotere containerschepen en gaan intensief samenwerken om die optimaal te vullen. Tegelijkertijd is in veel Noordwest-Europese havens terminalcapaciteit bijgebouwd terwijl de economisch groei daarbij achterbleef. Samen met klanten en stakeholders werken we eraan om deze uitdagingen het hoofd te bieden.’

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.