- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsOude scheepstrossen gezocht

  Oude scheepstrossen gezocht

  - Advertentie -

  Delen

  De droom van Peter Paalvast van  ingenieursbureau Eco Consult om havenglooiingen en steigers in Rotterdam te verruwen met zogeheten paalhula’s is nooit uitgekomen. Deze hawaïrokjes van nylontouw rond havensteigers trekken mosselen en andere organismen aan. Hij komt nu met een duurzaam alternatief en is daarvoor op zoek naar oude scheepstrossen.

  De ecoloog wil daarmee onder de nieuwe loopbruggen van het Calandkanaal onderwaterstructuren aanbrengen. Die kunnen dan dienen als vestigingsplaats en foerageeromgeving voor organismen als mosselen, garnalen en vissen.

  Mensen en bedrijven die nog oude scheepstrossen hebben, kunnen contact met hem opnemen: [email protected].

   

  Alternatief

  In 2009 introduceerde Paalvast de paalhula in de haven. Een proef met deze nylon touwen was een succes. Om de flora en fauna in het havenwater te verbeteren, maakt het Havenbedrijf al een tijdje werk van het verruwen van kademuren, steigers en afmeerpalen. Zo blijven er allerlei dieren als mosselen en oesters aan hangen. Daar eten vissen van en dat is weer bevorderlijk voor de visstand.

  Een paalhoela wordt na een jaar opgehaald in de Pistoolhaven. Hij zit vol organismen.
  (foto Havenbedrijf Rotterdam)

  Per touw bleef wel vijf kilo aan organismen hangen maar de touwen gingen soms ook aan hun eigen succes ten onder als ze zonken omdat er te veel mosselen aan bleven hangen.

  De proef heeft nooit geleid tot introductie van de paalhoela op grote schaal in de haven. Paalvast komt nu met een duurzaam alternatief door oude scheepstrossen te gebruiken. Hij verwacht tot hetzelfde resultaat te komen.

   

   

   

   

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -