Open dag in 75 jaar oude Prinses Beatrixssluis

0

75 jaar geleden (in 1938) werd een sluis in gebruik genomen nabij Vreeswijk. Het geboortejaar van de toenmalige kroonprinses Beatrix en naar haar werd de sluis dan ook genoemd.

De sluis anno 2013.

Beiden zijn inmiddels 75 jaar oud en de Prinses Beatrixsluis was toen en is ook nu weer een moderne sluis. Jaarlijks goed voor de passage van zo’n 50.000 schepen. Rijkswaterstaat laat dit jubileum niet ongemerkt voorbij gaan. Op zaterdag 7 september viert RWS het 75-jarig bestaan van de Prinses Beatrixsluis onder andere met een Open Dag.

Het is leuk om te zeggen dat een sluis haar deuren opent, maar in overdrachtelijke zin is dat dus het geval op 7 september. Het publiek is tussen 10.00 en 17.00 uur welkom een kijkje te nemen achter de schermen. Vooruitlopend hierop opent op 19 augustus in Stadshuis Nieuwegein een speciale tentoonstelling over de sluis. Bovendien kan publiek meedoen aan een fotowedstrijd.

Open dag
Bij de opening in 1938 was het een sluis vol nieuwe snufjes, zoals de hefdeuren. Ook nu is de sluis een van de modernste, maar ook een van de drukste binnenvaartsluizen van Europa met bijna 50.000 schepen per jaar. Er is veel te zien.

Behalve de mogelijkheid tot een rondleiding, is er informatie over het verleden, heden en de toekomst van de sluis en kan men een patrouilleboot bezichtigen. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten zoals een speurtocht, radiografisch bestuurbare bootjes, en een kleurwedstrijd. Bezoekers hebben op een deel van het sluisterrein vrije toegang. De Open Sluisdag is gratis. De activiteiten zijn vrij toegankelijk, alleen is aanmelden voor de rondleiding noodzakelijk.

De sluis in aanbouw in de dertiger jaren.

Rondleiding
Van 10.00 uur tot 16.00 uur start elke 20 minuten een rondleiding van ongeveer een uur over het sluiscomplex. Om veiligheidsredenen is er beperkt plaats en is inschrijving via een website vooraf noodzakelijk. Tijdens de rondleiding leidt een gids de bezoekers langs de bedieningsruimte van de sluismeesters en neemt hij hen mee in een van de heftorens met de machinerie. De rondleidingen zijn niet toegankelijk voor mindervaliden, buggy’s en kinderen onder de 6 jaar. Kinderen van 6 jaar t/m 14 jaar kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. Aanmelden via de website www.75jaarbeatrixsluis.nl.

Fotowedstrijd en tentoonstelling

Op 19 augustus wordt een tentoonstelling geopend door wethouder Renée Blom van gemeente Nieuwegein en districtshoofd Frans Breij van Rijkswaterstaat. Behalve foto’s en uitleg over de bouw van de sluis en de impact op Vreeswijk, geeft de tentoonstelling ook informatie over het huidige gebruik van de sluis en de toekomstplannen, waarin de sluis uitgebreid zal worden. De tentoonstelling is hier t/m 5 september en van 17 tot 27 september te bezoeken en staat tijdens op de Open Dag op de sluis zelf.
Daarnaast organiseert Rijkswaterstaat tot 1 oktober een fotowedstrijd over de sluis. Meer informatie hierover op www.75jaarbeatrixsluis.nl

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.